Klienti Sazky už utíkají ke konkurenci. Nejen sázkaři

Zdeněk John
21. 3. 2011 15:35
Tipsport zaznamenal vyšší tržby, dobíjení mobilů se přesouvá i k jiným firmám
Konkurence Sazky zaznamenává zvýšené tržby
Konkurence Sazky zaznamenává zvýšené tržby | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Dopady potíží loterijní firmy Sazka už pociťují i její konkurenti.

Sázková kancelář Tipsport, jednička na tuzemském trhu v kurzových sázkách (na sportovní utkání) zaznamenala uprostřed ledna historicky největší objem tržeb. "Ačkoliv jsme nezaváděli žádný nový produkt ani neměli novou reklamní kampaň, nečekaně nám  15. leden vyskočil jako rekordní v tržbách. Od té doby už tržby tak výrazně nestoupají," řekl Aktuálně.cz marketingový ředitel Tipsportu Lubomír Ježek.

Zhruba v polovině ledna se přitom začaly rojit první zprávy o možných vážných finančních potížích Sazky.

Přesun také u mobilů

Obdobná situace je u další služby poskytované sázkařskými firmami. Mobilní operátoři minulý týden zastavili spolupráci se Sazkou. Loterijní firma přes své terminály dobíjela kredit na mobilech, ale operátoři v obavách o své peníze pozastavili tuto službu u Sazky.

"My jsme v minulém týdnu naopak zaznamenali na kamenných pobočkách rapidně zvýšený zájem o dobíjení mobilů. Tuto službu Tipsport na svých terminálech poskytuje pro všechny tři operátory - O2, T-mobile i Vodafone," uvedl Ježek.

Tipsport má po celé republice zhruba tisícovku kamenných poboček, Sazka přes pět tisíc terminálů.

Zlom ve vnímání: nevyplacený jackpot

Definitivní zlom ve vnímání potíží Sazky mezi jejími klienty přinesly nejspíš dva momenty: nevyplacený superjackpot 103,4 milionů korun a žádost vedení Sazky o pozastavení loterijní činnosti do doby, než firma získá peníze na vyplácení vyšších výher, které nyní nemá.

"V těch dnech - také v minulém týdnu - se zvedl objem sázek na naše takzvané losované sázky. To jsou číselné hry, kdy se dvakrát denně losuje z osudí, klasická ruleta nebo sázky s názvem Grand, Rondo (5 z 21) či Linie," říká Ježek z Tipsportu.

Sázky na tyto hry u Tipsportu prudce stouply.

Končí faktický monopol?

Až dosud faktický monopol - pokud jde o objem sázek - měla na číselné loterie Sazka. Podle informací z pondělních HN či LN však u některých terminálů už trafikanti nechtějí brát sázky v obavách o své kauce, které mají u Sazky složené. Mluvčí Sazky Jan Tuna upozornil, že pokud to trafikanti udělají, porušují obchodní smlouvy se Sazkou.

Případný pád Sazky by významně překreslil loterijní mapu České republiky. Až dosud - pokud jde o číselné hry - na ní dominovala sportka.

Konkurenční Fortuna patřící Pentě, dvojka na trhu za Tipsportem, připravuje bez ohledu na Sazku spuštění vlastní číselné loterie. Hra by měla být připravená koncem tohoto roku, řekl Aktuálně.cz generální ředitel Fortuny Jiří Bunda.

Pravděpodobné ale je, že i kdyby Sazka skončila například v likvidaci, pak ani sportka nezanikne. Jde o velmi cennou obchodní značku, o kterou stojí i věřitelé Sazky. "Na Sazce je sportka to nejcennější, co má," řekl nedávno v rozhovoru pro Aktuálně.cz Radovan Vítek, kterému Sazka dluží podle jeho údajů až tři miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy