Penta se přihlásí o své peníze v Sazce a zváží, co dál

Zdeněk John
28. 3. 2011 11:40
Investiční společnost Penta se drží taktiky spolupracovat s vedením loterijní firmy.
Veletoče na motorce v Sazka Aréně (dnes O2 Aréně), příčině finančních potíží Sazky
Veletoče na motorce v Sazka Aréně (dnes O2 Aréně), příčině finančních potíží Sazky | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Z jednoho z hlavních zájemců o zadluženou Sazku, z investiční společnosti Penta, se v nejbližších hodinách, nejpozději dnech, stane jeden z věřitelů.

Penta hodlá po prohlášení úpadku Sazky přihlásit u soudu své pohledávky. Tvoří je peníze, které do Sazky poslala v minulých týdnech ve spolupráci s eInvestem Martina Ulčáka.

"Ano, po prohlášení úpadku přihlásíme svoji pohledávku vůči Sazce. Nemohu přesně říct, v jaké podobě, protože záleží na dohodě s naším partnerem ve společnosti Gladiolus," potvrdil Aktuálně.cz mluvčí skupiny Penta Martin Danko.

Penta zaplatila za Sazku především lednovou splátku dluhopisů. "Do Sazky Gladiolus, kde máme 50 procent, poslal jednotlivé stovky milionů korun, z nichž se především platila lednová splátka dluhopisů a pak také ještě nějaké směnky. Řádově to jsou jednotlivé stovky milionů korun," uvedl Danko.

Stojíme o Sazku, ale

Penta stále oficiálně říká, že o Sazku stojí. Až se rozjede úpadkové řízení, bude to boj mezi věřiteli na jedné straně a současným vedením firmy společně s některými akcionáři na straně druhé. "Stále se cítíme být v tom druhém táboře," uvedl Danko.

Penta vsadila v boji o Sazku na spolupráci s Alešem Hušákem a zatím se zdá, že je kvůli tomu v nevýhodnější pozici než PPF a KKCG, které raději skupovaly dluhy Sazky a tím pádem mají například zásadní slovo v prozatímním věřitelském výboru.

"Zájem Penty o Sazku trvá, ale záleží na tom, jak se bude vyvíjet hodnota společnosti. Náš postoj se může změnit i v řádu dnů, protože všichni teď sledujeme, že klesají tržby, běží správní řízení o odejmutí licence k provozování loterií," potvrdil Danko Aktuálně.cz, že Penta zvažuje i změnu svého postoje vůči Sazce.

To, že soud vynese verdikt o úpadku, je už jisté. V pátek totiž podal návrh na úpadek Sazky její generální ředitel Aleš Hušák jménem firmy. Soud má nyní 15 dní na to, aby úpadek vyhlásil.

 

Právě se děje

Další zprávy