Bitva teprve začíná, řekl Hušák o vývoji v Sazce

Zdeněk John, Karel Toman
27. 3. 2011 14:35
Když jsem podepisoval insolvenční návrh, měl jsem slzy v očích, řekl Hušák v ČT
Foto: Jan Langer

Praha - Bitva teprve začíná, insolvence je jen vynucený krok v dlouhé šachové partii. Sazka bude dál fungovat.

V Otázkách Václava Moravce to řekl generální ředitel Sazky Aleš Hušák. Přiznal se také, že když v pátek na soudu podepisoval insolvenční návrh, měl slzy v očích.

K pláči mu podle něj bylo tehdy, když se dozvěděl, že návrh na insolvenci podal místopředseda představenstva Sazky Roman Ječmínek, jeho letitý blízký rodinný přítel.

Hušák chystá tah "překvapivým pěšcem"

"Máme dost právních možností, abychom v této šachové partii hráli důležitou roli," řekl Hušák. Naznačil zároveň, že "prvního pěšce vytáhnou akcionáři a vedení Sazky". Na otázku, jakého pěšce, odpověděl pouze "překvapivého", aby nedával nápovědu věřitelům, kteří podle něj chtějí Sazku převzít. 

Hušák také zdůraznil, že Sazka výhry vyplácí, přestože v insolvenčním rejstříku je záznam z jeho pátečního výslechu u soudce Jaromíra Harmacha, kde přiznal, že lednový superjackpot 103,4 miliony Sazka nevyplatila.

"Je tam jedna výhra, která se splácí, ale splacena bude," připustil nakonec, i když s odvoláním na závazek mlčelivosti odmítl sdělit, jestli se jedná o zmíněný superjackport.

Šéf dozoru nad sázkovými hrami při ministerstvu financí Karel Korynta pak připustil, že ministerstvo zvažuje použití takzvané jistoty, což je 165 milionů korun na účtu Sazky, se kterými společnost může operovat jen se souhlasem ministerstva financí.

Reorganizace nebo úpadek

Podle Hušáka je teď nejdůležitější, aby Sazka zůstala v rukou akcionářů a nedostala se do rukou věřitelů. Ze dvou možných scénářů by pro Sazku podle Hušáka byla nejlepší spíš reorganizace než konkurz.

Městský soud v Praze však velmi brzy vyhlásí, že Sazka je v úpadku. V pátek totiž podepsal příslušný návrh generální ředitel Sazky Aleš Hušák, jak Aktuálně.cz jako první informovalo. Tím i druhý statutární zástupce firmy přiznal, že Sazka je v úpadku - jako první tak učinil už před několika dny právě místopředseda představentva Roman Ječmínek.

Sazku má nyní pod dozorem předběžný insolvenční správce Josef Cupka, ale nově také prozatimní věřitelský výbor, který v pátek jmenoval soudce Městského soudu Jaromír Harmach. Výbor je pětičlenný, zasedají v něm zástupci firem kontrolovaných PPF, KKCG, Gtech a České spořitelny.

Soud po vyhlášení úpadku bude muset určit, jakým způsobem se Sazka zbaví svých dluhů. Nejpravděpodobnější varianta je reorganizace firmy pod taktovkou věřitelů, což je v relativně novém insolvenčním zákoně v takovém případě, jako je Sazka, relativně nevyzkoušený proces.

 

Právě se děje

Další zprávy