Soud rozmetal Hušákovy plány, Sazka je pod dozorem

Veronika Lehovcová Suchá Zdeněk John, Veronika Lehovcová Suchá
25. 3. 2011 17:40
Městský soud v Praze vyslechl Aleše Hušáka i zástupce věřitelů Sazky
Hlavní sídlo loterijní firmy Sazka v devátém pražském obvodu. Stojí nedaleko O2 Arény
Hlavní sídlo loterijní firmy Sazka v devátém pražském obvodu. Stojí nedaleko O2 Arény | Foto: Jan Langer

* Soud jmenoval znovu předběžným správcem v Sazce Josefa Cupku * O půjčce pro Sazku, kterou žádá Hušák, bude rozhodovat věřitelský výbor * Hušák potvrdil u soudu, že lednový jackpot 103 miliony nebyl stále vyplacen * Sazka oznámila, že chystá další kroky, zasedá představenstvo

Praha - Páteční slyšení u soudce Jaromíra Harmacha vážně narušilo plány generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka, podle kterých chtěl on sám - třeba i ve spolupráci s věřiteli - zachraňovat loterijní firmu.

Soudce opět jmenoval předběžným insolvenčním správcem advokáta Josefa Cupku, kterého přitom Sazka označila za podjatého. Určil i pětičlenný věřitelský výbor, který navrhla státní zástupkyně. Prostřednictvím výboru budou mít největší věřitelé poprvé možnost skutečně ovlivňovat dění v Sazce. Jsou v něm zástupci firem kontrolovaných PPF a KKCG Petra Kellnera a Karla Komárka, ale také například vyslanec České spořitelny.

Skupina KKCG vydala prohlášení, v němž vítá verdikt soudu a dodává, že jejím cílem je "brzký návrat k plynulému chodu Sazky."

Hušák sice přednesl Městskému soudu v Praze klíčovou žádost o povolení úvěru od firmy Gladiolus (Penta a eInvest), ale soudce Harmach prohlásil, že se jí soud nebude zabývat. Chce, aby ji posoudil právě nově jmenovaný věřitelský výbor, který má hájit zájmy všech firem, jimž Sazka dluží.

"Můj názor na smlouvu s Gladiolusem se nemění," řekl Aktuálně.cz Josef Cupka, který už dříve zveřejnil zamítavé stanovisko. Nyní chce však spolupracovat s věřitelským výborem.

V sídle Sazky se už sešlo mimořádné zasedání představenstva, firma v tiskové zprávě uvedla, že chystá další kroky.

Aleš Hušák ale u soudu uvedl, že si vezme čas na rozmyšlenou až do pondělí. Jde o to, zda pošle firmu do insolvence, jak ho k tomu zmocnilo představenstvo firmy. "Byl to normální výslech," komentoval své pocity na chodbě soudu. O vlastním návrhu na úpadek firmy řekl: "Nic takového nebylo řečeno." 

Jackpot 103 miliony vyplácí po půl milionech

Sazka prožívá finanční agónii a poté, co si nesmí vzít úvěr, kterým Aleš Hušák podmiňoval rozběhnutí firmy do běžného provozu, se její stav ještě může zhoršit.

Hušák například u soudu výslovně potvrdil, že Sazka dosud nezaplatila lednový superjackpot 103 miliony korun. "Zatím výherci posíláme výhru v částkách limitovaných rozhodnutím soudu (tedy po půl milionech - pozn. red.)," prohlásil Hušák před soudcem podle zápisu z jednání.

Trafikanti a další majitelé terminálů Sazky se zdráhají vyplácet výhry vyšší než několik set korun v obavách, že jim je Sazka neproplatí. Někteří dokonce ještě počátkem týdne odmítali, jak se Aktuálně.cz přesvědčilo u několika terminálů, vůbec sázky přijímat.

Sazka trvá na tom, že plně obnovila vyplácení výher a potvrdila, že například systém prodeje vstupnek sazkaticket.cz. funguje bez potíží. Jedná také s mobilními operátory o obnovení své služby - dobíjení mobilů přes terminály.

Bez podpory miliardářů

Aleš Hušák ve středu uvedl, že když nedostane souhlas s úvěrem, požádá za firmu, aby byla poslána do úpadku a jako řešení navrhne reorganizaci řízenou představenstvem. K tomu by ale potřeboval souhlas 51 procent držitelů zaručených dluhopisů a stejný souhlas u nezajištěných dluhopisů.

Ten podle všeho nedostane.

Držiteli dluhopisů jsou totiž firmy kolem PPF a KKCG miliardářů Petra Kellnera a Karla Komárka a ty počítají s vlastní podobou reorganizace.

Hušák v jejich plánech nefiguruje.

Reorganizace krachující firmy je v českém právu relativně nový fenomén, na tak velké firmě, jakou je Sazka, ještě nevyzkoušený.

Předběžný věřitelský výbor má jako hlavní úkol kontrolovat dění ve firmě a hájit zájmy všech věřitelů, tedy nejen vůči firmě, ale také mezi jednotlivými věřiteli.

Jak splatit dluhy? Verdikt až později

Na to, aby soudce Harmach vynesl verdikt o úpadku, má patnáct dní od doby, kdy se k insolvenci přizná sama firma. Mohl by o něm teoreticky rozhodnout ihned poté, co se i druhý statutární zástupce Sazky, její šéf Aleš Hušák, podá návrh na prohlášení úpadku.

Jak bude úpadek řešen, to řekne soud ještě později, protože se o tom podle zákona musí rozhodovat samostatně.

"Zákon stanoví, že s rozhodnutím o úpadku lze spojit rozhodnutí o způsobu řešení úpadku jen tehdy, pokud dlužník společně s insolvenčním návrhem, ve kterém navrhuje reorganizaci, předloží reorganizační plán přijatý alespoň polovinou všech zajištěných věřitelů, počítanou podle výše jejich pohledávek, a alespoň polovinou všech nezajištěných věřitelů," řekl Aktuálně.cz expert na insolvenční zákon Michal Žižlavský.

To případ Sazky nesplňuje.

 

Právě se děje

Další zprávy