Potravinová krize brzdí využití biopaliv v Česku

Petr Havel (spolupracovník redakce)
18. 5. 2008 14:45
Jde zejména o tak zvaná vysokoobsažná paliva
Ministr zemědělství Petr Gandalovič
Ministr zemědělství Petr Gandalovič | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Víceletý program uplatnění biopaliv v tuzemské dopravě, který koncem letošního února schválil Topolánkův kabinet, se bude měnit.

Jak totiž potvrdil v rozhovoru pro Aktuálně.cz ministr zemědělství Petr Gandalovič, Česko podle všeho od příštího roku nezavede program podpory vysokoobsažných biopaliv.

Mezi ně patří například směsná nafta s podílem metylesteru řepkového oleje 31 procent nebo biobenzín s podílem biolihu v objemu 85 procent. Biosložky v pohonných hmotách by v těchto případech měly být osvobozeny od spotřební daně, neboť vysokoobsažná biopaliva by byla jinak v porovnání s klasickými pohonnými hmotami výrazně dražší.

Egyptské prozření

Podle Gandaloviče je ale zavedení vysokoobsažných biopaliv téma na diskusi.

"S ohledem na současný vývoj cen potravin a dopady tohoto vývoje především do chudých zemí třetího světa si myslím, že je třeba zavedení těchto paliv ještě zvážit," konstatoval ministr.

Jedním z impulsů k takovému postoji byla přitom nedávná Gandalovičova jednání v Egyptě, který byl jednou z lokalit postižených protesty obyvatel proti zvyšujícím se cenám potravin. Tamní obyvatelé totiž vnímají využití zemědělských surovin na biopaliva téměř jako zločin.

"Podle nich by jedna nádrž auta naplněná biopalivem uživila v případě potravinářského využití použité suroviny jednoho člověka po dobu jednoho roku," shrnul postoj egyptské veřejnosti ministr.

S odkladem zavedení dalších typů biopaliv u nás nemá problém ani stínový ministr zemědělství Michal Hašek, který se egyptské mise také zúčastnil. Podle jeho slov není ale přehodnocení podpory biopaliv téma jen pro Česko, ale pro celou EU.

"Určitě bychom měli využít naše předsednictví ke znovuotevření problematiky biopaliv, v tom najde pan ministr naší podporu," konstatoval Hašek.

Evropa také šlape na brzdu

V rozporu nejsou tentokrát politici ani se zemědělskou veřejností. Také podle šéfa odboru evropské integrace Agrární komory Jiřího Felčárka by totiž bylo vhodné ponechat otázku vysokoobsažných paliv na dalším vývoji cen a odbytu zemědělských surovin a zůstat zatím jen u stávajícího plošného přimíchávání biosložek do pohonných hmot.

"To znamená nezavádět další nepotravinářský program, dokud nebude zřejmé, jaká bude rovnováha mezi nabídkou a poptávkou," uvedl Felčárek. Zdůraznil zároveň, že základní prioritou zemědělství je produkce surovin k potravinářskému, ne technickému využití.

K přehodnocení podpory a užití biopaliv navíc tento týden vyzvala vědecká komise Evropské agentury pro životní prostředí. Podle komise by totiž bylo k dosažení desetiprocentního podílu biopaliv na celkové spotřebě pohonných hmot v roce 2020 zapotřebí více půdy, než je v EU k dispozici. Proto by měl být podle vědců tento cíl přehodnocen a odložen.

Komise zároveň žádá o "důkladný průzkum dopadu využívání biopaliv na životní prostředí a o zavedení nových, realističtějších a podstatně mírnějších limitů".

 

Právě se děje

Další zprávy