Jste podnikatel a ničíte přírodu? Čekejte tvrdší trest

Tomáš Fránek
25. 4. 2008 21:20
Soud potrestal podnikatele, který ořezal vzácnou lípu

Brno - Pokud jako podnikatel zničíte přírodu pro své ekonomické zájmy, musíte počítat s přísnějším trestem, než kdybyste to udělali jako obyčejní smrtelník.

Nejvyšší správní soud tak potvrdil 50tisícovou pokutu od ministerstva životního prostředí pro muže z východních Čech, který na pozemku u svého autobazaru v Trutnově radikálně ořezal lípu srdčitou a vážně ji poškodil.

Strom a vysoké napětí

Muže se bránil, že strom ořezal jako obyčejný člověk, větve totiž podle něj zasahovaly do drátů vysokého napětí.

Podle něj proto měl dostat nižší pokutu nebo mu měla být jako invalidnímu důchodci úplně odpuštěna.

"Ořez stromu nařídil jako jeho vlastník, když viděl, že vzrostlá koruna stromu se může dostat do kontaktu s vedením vysokého napětí a může dojít ke zranění osob nebo k poškození majetku. V době, kdy k ořezu stromu došlo, nebyl v důsledku těžkého onemocnění srdce schopen provádět jakoukoliv podnikatelskou činnost a o provoz autobazaru se již nestaral," uvedli právní zástupci muže ve stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu.

Ze zákona ale podle soudu vyplývá, že pokuta je pro právnickou či fyzickou osobu - podnikatele několikanásobně vyšší než pro nepodnikající fyzickou osobu. Zatímco horní hranice pokuty pro podnikatele je až jeden milion korun, u nepodnikatele je to dvacet tisíc korun.

"Z těchto důvodů musí být prokázáno, zda se fyzická osoba jednání dopustila v souvislosti s podnikatelskou činností, či nikoliv," uvedli soudci.

Ohrožoval auta v autobazaru

A i když muž tvrdil, že je v invalidním důchodu a už autobazar neprovozuje, soud mu neuvěřil.

Jako jeden z důkazů mu posloužila žádost o odstranění stromu, kterou muž odůvodnil ohrožením návštěvníků autobazaru a vystavených automobilů padajícími větvemi. I v dalším řízení vystupoval jako podnikatel.

"Skutečnost, že stěžovateli byl přiznán dne 8. 8. 2003 invalidní důchod, uvedený závěr sama o sobě nezpochybňuje. Je zřejmé, že stěžovatel měl jako podnikající fyzická osoba na odstranění stromu ekonomický zájem," rozhodli soudci.

A dodali, že muž dosud svou podnikatelskou činnost formálně neukončil a je registrován v administrativním registru ekonomických subjektů ARES jako fyzická osoba podnikající podle živnostenského zákona.

 

Právě se děje

Další zprávy