Firmy a zemědělci se přou: Kdo vyrábí z odpadního masa?

Tomáš Fránek
26. 2. 2008 8:30
Hádku vyvolal tlak řetězců na levné potraviny
Foto: Reuters

Brno - Jako bumerang se českým zemědělcům vrací jejich informace o tom, že se do Česka ve velkém vozí masný odpad sloužící často k výrobě méně kvalitních surovin.

Agrární komora v pondělí na základě informací od celní správy zveřejnila, že dovoz vepřového masa do Česka vzrostl od roku 2003 z 1,3 miliardy na 6,7 miliard korun v minulém roce. Podle celních dokumentů tvoří jateční odřezky - jako laloky, kůže, tlamy a cáry masa - 45,6 procent z celkového množství.

A agrárníci jmenovali několik firem, které odpad k výrobě svého zboží používají.

Potravináři se brání

Dotčené potravinářské firmy takovou zkratku odmítají. Hrozí žalobami a trestními oznámeními pro pomluvu.

Bránit se chce například společnost Hamé, na níž agrárníci poukázali. "Hamé pro svou výrobu nakupuje výhradně kvalitní masné vstupní suroviny zejména v České republice a od renomovaných nadnárodních společností. Hamé nikdy nenakoupila ani nedovezla jakýkoliv masný odpad," uvedl předseda představenstva Hamé Leoš Novotný.

"Nepodloženou desinformaci Agrární komory proto pokládám za významné poškozování dobrého jména Hamé. Zvažuji v této věci podání příslušné žaloby s požadavkem na odškodnění, popřípadě trestního oznámení pro pomluvu," uvedl Novotný s tím, že vysouzené peníze bude věnovat na charitu.

Také další společnost - Beskydské uzeniny - zvažuje právní kroky.

Zemědělci přesto trvají na svých závěrech. Za původ používaní odpadu z masa považují tlak velkých obchodních řetězců, které diktují ceny potravin. "Čeští výrobci jsou proto nuceni používat levné suroviny z dovozu," tvrdí prezident Agrární komory Jan Veleba.

Foto: Jaroslav Jiřička

Budeme testovat

Komora chce dovážené suroviny testovat v laboratořích. "Vidíme přímou souvislost mezi pravidelnou konzumací nekvalitního červeného masa a například výskytem rakoviny tlustého střeva, kde je Česká republika na předních příčkách mezi zeměmi celého světa," řekl Veleba.

Státní veterinární správa, která dohlíží na proces výroby potravin živočišného původu, zatím na českém trhu zdravotně závadné potraviny z vepřového masa neobjevila.

Z posledních úplných statistik za rok 2006 vyplynulo, že hlavními dovozci masa všeho druhu jsou tuzemské obchodní firmy a tuzemské masokombináty. Mezi pěti největšími dovozci masa figuruje jen jediný řetězec Kaufland.

 

Právě se děje

Další zprávy