Poroučí miliardám. A teď prozrazuje, jak je rozmnožit

Petr Novotný, investicniweb.cz
18. 2. 2010 12:56
Rozhovor s portfolio manažerem, který trefil dno akciového trhu
Na seznamu akcií obchodovaných na pražské burze se objevila nová položka
Na seznamu akcií obchodovaných na pražské burze se objevila nová položka | Foto: Aktuálně.cz

Praha - O úspěchu při investování rozhoduje, rozhodoval a rozhodovat bude konkrétní výběr titulů. To tvrdí Jiří Hrabal (ING Český akciový fond), jeden z mála českých portfolio manažerů, který minulý rok přesně předpověděl dno na akciových trzích.

Ve vašem portfoliu dominují akcie finančních institucí. Proč?

Náš fond je zaměřen především na střední a východní Evropu a v této skupině zemí dominují na burzách především bankovní tituly. Pro ilustraci v indexu PX pražské burzy jsou akcie finančních  institucí zastoupeny přibližně 43 %, v maďarském BUX okolo 33 % a polském WIG 35 %. Fondy, které operují v této oblasti, poměřují svoji výkonnost vůči indexům v těchto zemích, nás nevyjímaje. Většinou jde o syntetický index, ve kterém jsou zastoupeny hlavní trhy ve střední a východní Evropě. Pro nás je důležité, aby to, co je deklarováno v prospektu fondu, našel investor skutečně v portfoliu fondu, který si kupuje.

Patnáct procent portfolia vašeho fondu tvoří telekomunikační společnosti v čele s Telefónicou O2. Jaký růstový příběh máte spojený s těmito akciemi?

Je to trošku podobné jako s bankami, to znamená, že podíl telekomunikačních společností v hlavních burzovních indexech v regionu CEE je relativně velmi vysoký. Většinou se jedná o dominantní operátory. Jak Telefónica O2 C.R., nebo třeba maďarský MATAV mají atraktivní dividendový výnos, a proto si zaslouží místo v našem portfoliu.

Telefónica však vyplácela dividendu z nerozděleného zisku. Nyní už je vyčerpán a analytici se domnívají, že letos bude dividenda nižší.

Je to možné, stále však dividendový výnos zůstává zajímavý. Telefónica operuje ve stabilním prostředí, má velký podíl na trhu a silné cashflow. K tomu se navíc snaží citelně snižovat náklady. Otázkou je budoucí spíše střednědobý kurzový růst. V tento okamžik mám naváženo v portfoliu vůči tomuto sektoru neutrálně, protože se jedná o defenzivní sektor a potenciál tržního růstu je v tento okamžik nižší.
 
Nemůžu zapomenout na ČEZ, vaši dvojku, co se váhy v portfoliu týká. Jak to s ním vidíte? Spekuluje se, že v případě výhry ČSSD ve volbách bude vyplacena superdividenda...

Ano, je to moje druhá největší pozice v portfoliu, ale vůči celému sektoru jsem momentálně mírně podvážen. ČEZ podle mého názoru nemůže po hospodářské stránce ničím překvapit, protože svoji letošní produkci už v rámci forwardových kontraktů prodal, a jednoduše se tak dá spočítat, kolik vydělá. ČEZ tak patří k nejlépe čitelným společnostem na pražské burze. Určitým spouštěčem dalšího růstu se může stát vámi zmiňovaná superdividenda, ale v současné době bych to považoval za spekulaci.

Máte také mezi investory hodně diskutovanou uhelnou NWR, o které si řada lidí myslí, že se znovu může stát "skokanem roku 2010"...

Jestli bude NWR vítězem letošního obchodování na pražské burze, bude přímo záležet na tom, jak se bude vyvíjet hospodářský cyklus, a především na kondici ocelářského sektoru. Minulý rok se NWR povedl a letos myslím nezklame, ale na vítěze letošního roku bych ho netipoval.

IW: A co mediální společnost CME, další horký kandidát?

Na CME bych si také nevsadil, což dokládá moje pozice v portfoliu, kde je tento titul podvážený. Pozitivní byl prodej jejich ukrajinské divize, která se však nedala předpokládat. Otázkou je, za kolik CME koupí velkou komerční televizi v Bulharsku. Zdá se, že News Corp., která tam vlastní majoritu, tento balík prodává velmi dobře, a naopak CME to kupuje velmi draho, protože si tím kupují "jen" asi 33procentní podíl na trhu. Není tajemstvím, že CME se daří na trzích, kde má tento podíl ještě větší, např. TV NOVA, a tam, kde je podíl nižší, vykazuje dlouhodobě červená čísla.
 
Nakupoval váš fond na jaře minulého roku, kdy trhy narazily na dno? Pamatuji si, že jste tehdy naznačoval, že trhy již formují svá minima.

V té době jsem měl velmi defenzivní postoj, měl jsem připravený historicky největší podíl hotovosti (cca 10 %) v portfoliu a skutečně jsme od března začali nakupovat. Samozřejmě jsme všechno nekoupili hned zkraje března, kdy trhy udělaly své dno, ale start navyšování pozic začal právě v tomto období a pokračoval celé jaro. Jinými slovy, začal jsem posouvat portfolio do více agresivního stylu, což se nakonec ukázalo jako správné rozhodnutí.

Jak vypadal příliv a odliv peněz do vašeho fondu v posledních dvou letech?
 
Když trhy padaly, tak nás vlna výběrů z fondu nezasáhla. Musím říct, že drobní investoři jsou dnes více sofistikovaní než dříve, a to nejen v našem fondu. V minulosti, když přišla větší korekce typu asijské nebo ruské krize, tak docházelo k masivním odlivům peněz z podílových fondů.

V USA pokračuje výsledková sezóna a investoři po lepších výsledcích prodávají, což po výsledcích za 2Q09 a 3Q09 "nebylo zvykem". Čím si to vysvětlujete? Čekáte tento jev při nadcházející výsledkové sezóně v ČR?

Na trh přišla korekce, po které však všichni hlasitě volají již od léta minulého roku. Samozřejmě korekce většinou přijde, když to nikdo nečeká. Loňský prosinec byl jeden z nejlepších v historii, leden přinesl do půlky růst a nyní klesáme. Neviděl bych na tom nic špatného, je to součást investičního cyklu a po silném růstu v minulém roce dochází k vybírání zisků, což je samozřejmě pragmatický krok.

Jak hluboká podle vás nakonec tato korekce bude?
Nemyslím si, že by měla být hlubší než deset procent, protože stále leží mimo trhy velké množství peněz, které čekají na to, aby "mohly být" zainvestovány. Neviděl bych na současné korekci nic špatného, protože po silném růstu dochází k vybírání zisků a odhaduji, že více než desetiprocentní nebude.

Strategie "kup a drž" v uplynulé dekádě nefungovala, v USA se mluví dokonce o ztracené dekádě na akciových trzích. Bude tato strategie fungovat v následujících deseti letech?

O ztracené dekádě nemůže být řeč na mladých trzích, kam se řadí také Česká republika, protože zde akcie nabídly zajímavé zhodnocení. Co se týká výhledu do budoucnosti, tak bude znovu a zase záležet na konkrétním výběru akciových titulů. To rozhoduje, rozhodovalo a rozhodovat bude.
 
Pojďme zúžit váš akciový výhled na letošní rok. Jak to vidíte?

Jsem pozitivní a věřím, že skončíme v kladných číslech. Jestli to bude jedno- nebo dvouciferný výnos, nedokážu odhadnout. Stimulační balíčky jsou v ekonomikách stále přítomné a nemyslím si, že by je Čína, EU nebo USA rychle stahovaly. Pozitivně by mohly ještě působit úrokové sazby, které zůstanou minimálně tento rok extrémně nízké.

 

Právě se děje

Další zprávy