Poptávka po ropě prudce klesne. Víme jak a proč

Ekonomika Ekonomika
14. 5. 2009 15:19
Světovou poptávku po ropě čeká nejprudší propad od roku 1981
Americká helikoptéra přistává na rafineri v Bajdži, 180 kilometrů severně od Bagdádu
Americká helikoptéra přistává na rafineri v Bajdži, 180 kilometrů severně od Bagdádu | Foto: Reuters

Paříž - Celosvětovou poptávku po ropě letos čeká nejprudší propad za posledních 28 let. Předpověděla to ve čtvrtek podle agentury Bloomberg Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Prognózu agentura upravila v době, kdy na trzích převládaly optimistické názory, že se stav světové ekonomiky zlepšuje. Ty ale byly podle odborníků předčasné.

Proč je předpověď nižší a o kolik? Jak jedná Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC)? A co stojí za vývojem cen?

Foto: Aktuálně.cz
Jaká je nová předpověď IEA?

Poptávka po ropě by letos podle IEA měla klesnout o 2,56 milionu barelů na 83,2 milionu barelů denně. Agentura tak zhoršila svou předchozí prognózu, která počítala s poklesem o 2,4 milionu barelů denně.

Foto: Aktuálně.cz
Kolik v současnosti stojí barel ropy?

Cena ropy tento týden poprvé za šest měsíců překročila 60 dolarů za barel. Agentura ale ve své zprávě upozornila na to, že za tímto nárůstem stála spíše příznivá nálada na trhu než skutečný vývoj nabídky a poptávky.

Nyní už je zpět pod hranicí 60 dolarů - na 57 dolarech za barel. Za poklesem je i propad akciových trhů a horší prognóza poptávky od IEA.

Foto: Aktuálně.cz
Kde je klesající zájem o ropu nejvíce patrný?

Slabou spotřebu především ve vyspělých státech ilustruje například středeční údaj ze Spojených států. Pokles objemu tržeb při růstu ceny benzínu ukazuje na nižší fyzickou spotřebu. "To je v začínající hlavní motoristické sezóně varovné," upozorňuje analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

Zároveň také začíná slábnout optimismus ohledně rychlosti zotavení světové ekonomiky z probíhající recese. "Zřetelně to zatím vidíme především u akcií, dá se očekávat, že komodity - a mezi nimi především ropa - budou následovat," dodává Mokráš.

Foto: Aktuálně.cz
Jak odhaduje poptávku po ropě OPEC?

Také OPEC snížil odhad poptávky pro tento rok. Očekává pokles o 1,57 milionu barelů denně (1,8 procenta) na 84,03 milionu.

Foto: Aktuálně.cz
Jak postupuje OPEC?

OPEC se ve snaze podpořit ceny ropy od září dohodl na snížení těžby o celkem 4,2 milionu barelů denně, což odpovídá zhruba pěti procentům celosvětové spotřeby ropy.

Vyšlo ovšem najevo, že kartel v posledních měsících limity nedodržoval tak, jak si stanovil. Členské státy kartelu dodržely omezení těžebních limitů v dubnu ze 77 procent.

Foto: Aktuálně.cz
Jak se cena ropy bude vyvíjet dále?

Tlak na pokles ceny ropy bude podle Mokráše podporovat relativně vysoká úroveň komerčních zásob v hlavních státech OECD, především USA.

"Cena by přechodně mohla poklesnout zpět pod 50 dolarů za barel, než se s dalším upevněním oživení a odezněním nervóznější atmosféry na finančních trzích dostane opět do růstového trendu. Celá tato korekce může trvat až několik měsíců," doplnil analytik.

 

Právě se děje

Další zprávy