Ropa už je moc levná i pro Saúdy. Chtějí snížit těžbu

Ekonomika Ekonomika
11. 12. 2008 13:24
Rijád plánuje od ledna snížení těžby
Od ledna se bude těžit méně ropy. Dokonce i v Saudské Arábii.
Od ledna se bude těžit méně ropy. Dokonce i v Saudské Arábii. | Foto: Reuters

Londýn - Ceny černého zlata v posledních týdnech nezadržitelně padají.

Zatímco odběratelé se z toho mohou radovat, těžaři příliš spokojeni nejsou. A chtějí omezit produkci.

Něco málo přes 40 dolarů za barel ropy je totiž málo už i pro Saúdskou Arábii, která až dosud snížení těžby hlasitě odmítala. Od ledna bude vše jinak.

Podle informací agentury Reuters Saúdové plánují, že utáhnou kohouty svých těžebních věží, čímž se dostanou dokonce pod vlastní koeficient v rámci kartelu OPEC.

Doposud přitom těžili v průměru 8,92 milionu barelů ropy denně, a dokonce tak přesáhli stanovený limit, který je 8,47 milionu barelů denně.

"Jsou tam dost velké škrty v dodávkách, chystají opravdu velmi výrazné snížení," cituje agentura nejmenovaný zdroj mezi odběrateli. A přidávají se i další. "Saúdové v lednu určitě budou dodávky dál snižovat," tvrdí.

Rijád sice zprávy odběratelů zatím nepotvrdil, ale rozhodnutí by mělo padnout už brzy. Nejpozději příští týden na summitu OPECu v alžírském Oranu.

A členům Organizace zemí vyvážejících ropu se rozhodnutí Saúdů bude určitě líbit. Vždyť OPEC už od září vývoz ropy dvakrát snížil a nyní by měl denně dodávat asi o dva miliony barelů ropy méně než na přelomu léta a podzimu.

Poptávka klesá, zásoby rostou

Hlavním důvodem je klesající cena ropy, která se v úterý dostala na hladinu kolem 42 dolarů za barel poté, co americký Úřad pro energetické informace (EIA) ohlásil, že světová poptávka po ropě zaznamená v důsledku globální recese pokles letos i příští rok.

O den později však americká lehká ropa posílila právě kvůli zprávám o snížení těžby v zemích OPECu o dva a čtvrt dolaru na 44,35 dolarů za barel. Severomořská ropa Brent zdražila o dva dolary na 43,50 dolarů.

Zprávy o poklesu poptávky dnes potvrdila také Mezinárodní agentura pro energii (IEA). "Světová poptávka po ropě letos v důsledku globální ekonomické recese poprvé za 25 let klesne," stojí v měsíční zprávě. Příští rok se však opět čeká růst.

Současně s poklesem poptávky rostou také zásoby ropy. Jen v zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v říjnu dosáhly na 56,8 dne spotřeby, což je vysoko nad pětiletým průměrem.

 

Právě se děje

Další zprávy