Plyn vynesl miliardy, přesto zdražuje

aju, čtk
3. 4. 2007 10:15
RWE Transgas vydělala přes osm miliard

Praha - Hlavní dovozce plynu do České republiky, společnost RWE Transgas, si opět polepšila. Čistý zisk jí stoupnul o 58 procent - na více než osm miliard korun.

Celkové tržby stouply o 22 procent na 85 miliard korun. Vyplývá to z dnešní tiskové zprávy společnosti.

Za plyn připlatíme

Společnost si navíc od prvního dne tohoto měsíce zadělala na další růst zisků. Zvýšila totiž cenu plynu v průměru o 1,17 procenta.

Měsíčně tak budou muset odběratelé zaplatit zhruba o deset korun víc.

Naopak: velkoodběratelé se dočkají dokonce poklesu cen, a to o 0,36 procenta.

Od dubna si plynárenská firma může stanovovat ceny dle vlastního uvážení. Dříve je ovlivňoval Energetický regulační úřad.

Pro běžnou domácnost, která na plynu jen vaří, to znamená roční nárůst nákladů o necelých dvě stě korun. Živnostník podle RWE zaplatí ročně o 322 korun více.

Nejvíce vzrostou ceny plynu domácnostem v západních Čechách, kde Západočeská plynárenská zdraží o 1,7 procenta. Naopak - Východočeská plynárenská a Středočeská plynárenská zvýší ceny jen o 0,7 procenta.

Foto: ČT24

V Západočeském kraji se nejvíce zvýší i průměrná cena pro všechny zákaznické skupiny, a to o 0,9 procenta. Naopak jen o 0,01 procenta cena poroste ve východních Čechách.

Oznámené ceny plynu podle analytika společnosti Cyrrus Jana Procházky odpovídají aktuálním tržním principům, i když existuje prostor pro další pokles.

Bohužel - nechtěnou medvědí službu udělalo celému procesu liberalizace dvojité snižování ceny zemního plynu na konci roku 2006 před otevřením trhu pro domácnosti a také stále vysoká finanční náročnost dodávek malým spotřebitelům, zejména domácnostem," vysvětlil.

Trh už nezná regulací

Jako novinku Transgas zavede slevy pro držitele průkazů ZTP/P ve výši 20 korun na megawatthodinu. Ta se vyplatí především těm, kteří plyn využívají nejen pro vaření, ale i ohřev teplé vody a topení. Při roční spotřebě 2500 m3 tak mohou ušetřit 526 korun.

Tuzemský trh s plynem je od 1. dubna plně liberalizován, podobně jako trh s elektřinou. ERÚ již nestanoví maximální ceny dodávky pro všechny kategorie konečných odběratelů.

Cena plynu pro první čtvrtletí, naposledy regulovaná úřadem, v průměru domácnostem klesla o 4,2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy