Česko má šestý nejdražší plyn v EU

ČTK, dkl
8. 1. 2007 12:30
Brusel - Ceny za zemní plyn v České republice patří k nejvyšším v Evropské unii a platí to zejména pro průmyslové odběratele.
Jeden z nejnovějších vrtů u Uhřic. Zpočátku těžby je ropa v ložisku pod tlakem, sama vyvěrá na povrch, stačí ji jen chytat do trubek.
Jeden z nejnovějších vrtů u Uhřic. Zpočátku těžby je ropa v ložisku pod tlakem, sama vyvěrá na povrch, stačí ji jen chytat do trubek. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Kromě toho rostla jeho cena o poznání rychleji, než kolik činil unijní průměr.

Vyplývá to z nových statistik úřadu Eurostat. Eurostat přitom zohledňuje kupní sílu v jednotlivých zemích a užívá k tomu jednotku PPS (Purchasing Power Standard).

Nejvíce zaplatí za plyn s přehledem domácnosti v Dánsku: 26,87 PPS za jeden Gigajoul. Za ním následuje Švédsko s 22,24 a Bulharsko 21,02 PPS. V ČR to je 17,2 PPS, Slovensko je s malým odstupem osmé. Nejlevnější plyn je v Británii, Maďarsku a Estonsku.

Drahý maďarský průmysl

Pro průmyslové odběratele je nejdražší zemní plyn v Maďarsku, 14,41 PPS za gigajoul, v České republice činí 12,83 a na Slovensku 12,72.

V období od července 2005 do července 2006 vzrostla v EU průměrně cena za plyn pro domácnosti o 20 procent. Nejvyšší nárůst zaznamenaly Litva  o 43 procent, Lotyšsko a Dánsko. ČR je s 26 procenty na sedmém místě.

Vrt vede do hloubky 2100 metrů. Těchto trubek - každá o délce deseti metrů - se tedy spotřebuje mnoho.
Vrt vede do hloubky 2100 metrů. Těchto trubek - každá o délce deseti metrů - se tedy spotřebuje mnoho. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V Maďarsku jako jediné zemi EU se cena plynu pro domácnosti nezvýšila.

Pro průmyslové odběratele plyn podražil v EU ve stejném období v průměru o 29 procent. Ceny plynu v ČR vzrostly pro tyto odběratele skoro o 37 procent, což bylo páté nejvyšší tempo v unii po Británii s nárůstem 53 procent, Litvě  s 51 procenty a Španělsku s 43 procenty.

 

Právě se děje

Další zprávy