Moravští naftaři opouštějí Lednici

Tomáš Fránek
6. 3. 2007 10:45
Břeclav Moravské naftové doly opouštějí vzácný park v Lednici. Další hledání ropy jim překazilo chování polských geofyziků, kteří park ničili.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vozy polské firmy Geofyzika Krakov, které se na průzkumu podílely, totiž zajížděly mimo vyznačené cesty a firma tak poškodila vzácné louky v parku.

Hledání ropy a zemního plynu v Unescem chráněném lednickém parku je součástí rozsáhlého projektu, v němž chtějí Moravské naftové doly prověřit zásoby ropy a plynu na území o rozloze sto kilometrů čtverečních včetně národní přírodní rezervace Lednické rybníky.

Porušení pravidel potrestáme

O projektu jako první informoval deník Aktuálně.cz

Auta v parku i počínání polských odborníků nyní nafotili redaktoři regionálního Břeclavského deníku. Po autech zůstaly v parku vyjeté hluboké koleje.

"Informace jsme si ověřili a dospěli jsme k závěru, že geofyzici opravdu závazná pravidla nedodrželi. S okamžitou platností jsme proto definitivně skončili s průzkumem v lednickém parku," uvedl mluvčí Moravských naftových dolů Daniel Plovajko.

Doly si nyní najaly také nezávislou inženýrskou společnost, která bude na počínání polské společnosti do once průzkumu dohlížet.

Dodal, že doly jsou připraveny vyvodit důsledky z jakéhokoliv porušení zákona.

V parku je přitom přísnější režim než v jiných lokalitách. Nesmí tam například jezdit cyklisté, těm hrozí za nepovolený pohyb po parku pokuta.

Lednický park, o němž jsou první zmínky už ze 16. století, se rozkládá na asi 197 hektarech. Park je upravený v anglickém stylu a rostou tam desítky vzácných dřevin.

V parku tak roste 118 druhů jehličnatých a 465 druhů listnatých dřevin, žije tam vzácné ptactvo, součástí parku je také rybník o rozloze 29 hektarů s 16 ostrovy. Po architektonické stránce park zpestřuje 62 metrů vysoký minaret a napodobenina romantické zříceniny Janohrad.

Do problémů se ale polští geologové nedostali jenom pro práce v lednickém parku.

Foto: www.czechtourism.cz

Policie totiž nyní řeší zmizení telemetrických kabelů a sond, které používá společnost Geofizyka Kraków při geologickém výzkumu. Kabely zmizely právě v okolí Lednice. Škodu společnost vyčíslila na osmdesát tisíc korun.

Lidé mají volat

Doly nyní zřídily bezplatnou linku, kde mohou lidé upozornit na problémy při průzkumných pracích.

Polská firma Geofyzika Krakov nyní pro Moravské naftové doly zkoumá celou oblast Vídeňské pánve na jihu Moravy.

"Jde o oblast o rozloze sto kilometrů čtverečních a chceme si ji celou zmapovat," řekl deníku Aktuálně.cz mluvčí Moravských naftových dolů Dan Plovajko.

Na celém katastru obce Lednice přitom polská firma počítá s průzkumnými pracemi až do konce dubna.

S průzkumem chráněné rezervace Lednické rybníky, která je součástí lednicko-valtického areálu chráněného organizací Unesco, souhlasila vláda. Průzkumná firma má splnit sedm podmínek včetně uvedení celého prostoru do původního stavu.

 

Právě se děje

Další zprávy