Plyn podraží jen o desítky korun

ČTK
1. 4. 2007 20:00
Praha - Firma RWE Transgas ode dneška zdražuje plyn v průměru o 1,17 procenta.

Měsíčně tak budou muset odběratelé zaplatit zhruba o deset korun víc.

Naopak velkoodběratelé se dočkají dokonce poklesu cen, a to o 0,36 procenta.

Od dubna si plynárenská firma může stanovovat ceny dle vlastního uvážení. Dříve je ovlivňoval Energetický regulační úřad.

Pro běžnou domácnost, která na plynu jen vaří, to znamená roční nárůst nákladů o necelých dvě stě korun. Živnostník podle RWE zaplatí ročně o 322 korun více.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Východ Čech beze změn

Nejvíce vzrostou ceny plynu domácnostem v západních Čechách, kde Západočeská plynárenská zdraží o 1,7 procenta. Naopak Východočeská plynárenská a Středočeská plynárenská zvýší ceny jen o 0,7 procenta.

V Západočeském kraji se nejvíce zvýší i průměrná cena pro všechny zákaznické skupiny, a to o 0,9 procenta. Naopak jen o 0,01 procenta cena poroste ve východních Čechách.

Oznámené ceny plynu podle analytika společnosti Cyrrus Jana Procházky odpovídají aktuálním tržním principům, i když existuje prostor pro další pokles.

"Bohužel nechtěnou medvědí službu udělalo celému procesu liberalizace dvojité snižování ceny zemního plynu na konci roku 2006 před otevřením trhu pro domácnosti a také stále vysoká finanční náročnost dodávek malým spotřebitelům, zejména domácnostem," vysvětlil.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže bude zkoumat, zda plynárenská společnost Transgas nezneužila své postavení na trhu.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže bude zkoumat, zda plynárenská společnost Transgas nezneužila své postavení na trhu. | Foto: www.Transgas.cz

Podle něj nyní spotřebitelé musí respektovat fakt, že RWE vyhlašuje ceny s předstihem na další období, ve kterém nemá jistotu stability cen plynu či topných olejů využívaných pro výpočet. 

Slevy na průkaz

Jako novinku Transgas zavede slevy pro držitele průkazů ZTP/P ve výši 20 korun na megawatthodinu. Ta se vyplatí především těm, kteří plyn využívají nejen pro vaření, ale i ohřev teplé vody a topení. Při roční spotřebě 2500 m3 tak mohou ušetřit 526 korun.

Tuzemský trh s plynem je od 1. dubna plně liberalizován, podobně jako trh s elektřinou. ERÚ již nestanoví maximální ceny dodávky pro všechny kategorie konečných odběratelů.

Cena plynu pro první čtvrtletí, naposledy regulovaná úřadem, v průměru domácnostem klesla o 4,2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy