EU chce rozbít energetický monopol

ČTK
31. 10. 2006 14:25
Brusel - Velké energetické firmy jako EON, RWE, EDF či GDF se staly trnem v oku Evropské komisi.

Komisařce pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesové se nelíbí, že velcí hráči na trhu mají v rukách prakticky celou energetickou infrastrukturu a spotřebitelé nemají na výběr, od koho budou odebírat elektřinu či zemní plyn.

Cestou k napravení trhu s energiemi je rozbití monopolů, řekla Kroesová na energetické konferenci v Lisabonu.

To by mělo podle ní vést ke snadnějšímu vstupu dalších hráčů na velmi lukrativní trh, který získá v budoucnosti ještě na větší důležitosti. Kroesová ovšem nehodlá zůstat jen u ostrých prohlášení.

Energetika v EU. Ilustrační foto
Energetika v EU. Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Nejen slova

K červnu 2007 by Evropská komise měla představit další řadu nejrůznějších regulačních opatření, která se týkají zejména energetiky. Jakým směrem se EU vydá by mohlo být naznačeno již v takzvané bílé knize o energetické politice, která by se měla objevit v lednu příštího roku.

Kritika národních energetických monopolů se z Bruselu ozývá již dlouho, ale vůbec poprvé místní experti na vnitřní trh a hospodářskou soutěž naznačují, že už jim došla trpělivost. 

"Evropa už má dost těchto čínských zdí. Zákazníci jsou často příliš spjati se svým tradičním dodavatelem," uvedla Kroesová.

Chybí podpora států

Jako v případě dalších monopolů však boj s energetickými firmami nebude lehký. Komise se neobejde bez podpory členských států, a o té se dá pochybovat.

Foto: Aktuálně.cz

Bruselští politici a úředníci již delší dobu vedou boj se Španělskem a Francií, které své energetické společnosti brání před jakýmikoliv pokusy o převzetí ze zahraničí.

Posledním příkladem je spojení francouzských firem Suez a Gaz de France, kterému již nic nebrání v cestě. Celá tato "operace" má přitom jediný účel. Zabránit převzetí Suezu italským Enelem.

Zřejmě 14. listopadu by se měla fúze obou firem dostat na pořad jednání EK a pozorovatelé a světová média napjatě očekávají, zda komise dá spojení "zelenou".

 

Právě se děje

Další zprávy