Plyn opět podraží, ale jen mírně

ČTK
1. 3. 2006 11:11
Praha - Domácnosti od dubna zaplatí za zemní  plyn průměrně o 1,4 procenta více než dosud.
Na plynovodech z Východu je závislá celá EU.
Na plynovodech z Východu je závislá celá EU. | Foto: Aktuálně.cz

Cenový nárůst tak bude mírnější než letos v lednu, kdy ceny zemního plynu vzrostly v průměru o 4,8 procenta. Pro všechny kategorie odběratelů plyn od dubna zdraží v průměru o 1,9 procenta. Novinářům to dnes řekl předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt.

Nejvíce ceny plynu pro obyvatelstvo vzrostou ve východních Čechách, a to o 1,47 procenta. Nejnižší nárůst bude v jižních Čechách, kde se ceny plynu od dubna zvýší o 1,31 procenta.

"Hlavním důvodem pro zdražení cen dodávek je růst nákupních cen zemního plynu od zahraničních producentů," uvedl Fiřt.

Modelová domácnost, která žije v rodinném domku a zemní plyn používá na topení, ohřev vody a vaření, zaplatí při stejné spotřebě za rok asi o 465 korun více.

Nyní se její roční náklady na plyn pohybují kolem necelých 32 tisíc korun. Domácnosti se spotřebou plynu pouze na vaření, s ročními výdaji 1503 korun nyní zaplatí ročně přibližně o 12,4 koruny více.

ERÚ vždy zveřejňuje maximální možné zvýšení cen, distribuční společnosti však tarify obvykle stanovují na stanoveném stropu. Cenové úpravy může provádět úřad jednou za tři měsíce.

Hlavním dovozcem plynu do ČR je společnost RWE Transgas, která ovládá i šest regionálních distribučních společností. Podle údajů skupiny měl RWE loni v České republice zhruba 83procentní podíl na trhu s plynem.

 

Právě se děje

Další zprávy