Mrazy v ČR: Rekordní spotřeba plynu

čtk, eko
24. 1. 2006 15:01
Praha - Denní spotřeba zemního plynu v České republice v pondělí podle předběžných výsledků překonala historický rekord o téměř sedm procent a dosáhla 67,7 milionu metrů krychlových. Dosavadní maximum z ledna 2003 bylo 63,4 milionu kubíků.
Na plynovodech z Východu je závislá celá EU.
Na plynovodech z Východu je závislá celá EU. | Foto: Aktuálně.cz

"V dalších dnech vzhledem k předpovědi počasí již neočekáváme nárůst spotřeby zemního plynu," uvedl Milan Šmíd z Bilančního centra, které sleduje dodávky plynu. 

Dodávky plynu jsou i navzdory velkým mrazům podle Šmída zabezpečeny. "Objemy v dovozu plynu a v těžebních výkonech podzemních zásobníků dávají předpoklad bezpečných a spolehlivých dodávek všem zákazníkům i při déle trvajících mrazech," doplnil.

Průměrná denní teplota v pondělí byla minus 16,9 stupně Celsia, zatímco při rekordu před třemi lety byly mrazy o 5,8 stupně mírnější. Pokud teploty v dalších dnech klesnou pod minus 12 stupňů, lze počítat s nárůstem spotřeby zhruba jednoho milionu
metrů krychlových na každý další stupeň ochlazení.

Naopak v nejteplejších dnech v roce je spotřeba pod deseti miliony metrů krychlových. "Nejmenší denní spotřeba v posledních
několika letech klesla v letním období na hodnotu osmi milionů metrů krychlových," doplnil Šmíd. V předloňském roce dosáhla 14.
srpna 8,5 milionu metrů krychlových.

Celková spotřeba plynu loni v České republice meziročně poklesla podle předběžných výsledků Bilančního centra o 1,5 procenta na 9,55 miliardy kubíků. Snížení spotřeby souvisí podle Šmída zejména se zvýšením ceny zemního plynu, kterou ovlivňují světové ceny ropy a kurz koruny vůči dolaru.

 

Právě se děje

Další zprávy