Plyn není. Firmy na Slovensku tratí desítky milionů eur

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
15. 1. 2009 13:39
Odstávka plynu ovlivní jejich lednové výsledky
Technici kontrolují stanici kompresorů v německém Werne. I Německo drtivě zasáhla odstávka ruského plynu.
Technici kontrolují stanici kompresorů v německém Werne. I Německo drtivě zasáhla odstávka ruského plynu. | Foto: Reuters

Praha/Bratislava - Slovensko nedostává ruský plyn již devátý den a zhruba tisícovka podniků musí nadále omezovat jeho odběr.

Ruský plyn přes Ukrajinu zatím do Evropy podle všeho nepoteče. Slovákům se ale rýsuje možnost získat plyn výměnou s Ruskem a Ukrajinou, limity pro velkopodniky by tak mohly podle premiéra Roberta Fica padnout. Ruský gigant Gazrpom s touto operací souhlasí, na schválení Ukrajiny se čeká dnes.

I kdyby ale výměna vyšla, slovenské firmy budou odstavené od výroby ještě minimálně dva dny, napsal slovenský deník Pravda. Plynová krize s jistotou zasáhne jejich lednové výsledky.

Výroba stojí již osmý den v ocelárně U. S. Steel v Košicích a rovný týden v automobilkách Kia a PSA. Továrny přicházejí na výrobě denně o desítky milionů eur, přesné škody zatím ale nevyčíslily.

Dopad na ekonomiku může být jen krátkodobý

"Už nyní můžeme říci, ze podniky nesplní lednové plány. I kdyby se totiž dodávky plynu obnovily hned, plyn do továren nepřijde dříve než v pátek. Takže dva týdny bez plynu už do konce měsíce firmy nedohoní," uvedl podle listu Pravda prezident Klubu 500 Tibor Gregor.

Dopad na ekonomiku bude podle odborníků záviset na délce výpadku plynu. "Kdyby se podařilo dodávky obnovit v nejbližších dnech, firmy by měly většinu výpadku dohnat v další části roku a přechodné období pokrýt zásobami," řekl analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák. Výpadek by se podle něj měl projevit v měsíčních číslech, například v lednové průmyslové produkci. "Nicméně v celoročním HDP by už podle mého názoru neměl být výrazný," doplnil Mušák.

Jakmile se ruský plyn dostane v přijatelném tlaku na stanici ve Velkých Kapušanoch, má být zrušen osmý odběrový stupeň. To umožní společnostem opět využívat plyn v plném množství. Na každém podniku pak podle Gregora záleží, kdy dokáže nastartovat výrobu.

Slovensko vydrží bez ruského plynu pár dní navíc

Slovenské domácnosti, školy, nemocnice a teplárny dostávají surovinu v plném množství. Jestliže plynová krize potrvá a firmy budou s odběrem nadále omezeny, země by měla vydržet s nouzovým zásobováním minimálně do konce tohoto měsíce.

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) včera prohlásil, že se kolaps hrozící za 11 dní se mu podařilo o týden oddálit. Začal totiž čerpat další dodávky plynu jako výpomoc od zahraničních firem.

Nicméně pokud současný stav potrvá, od února bude muset Slovensko omezit odběr plynu i teplárnám. Podle agentury ČTK to dnes uvedl ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek.

Na nouzových dodávkách plynu Slováci spolupracují také s Českou republikou. Na předávacích stanicích mezi Německem a Českou republikou  - v Hoře Svaté Kateřiny a ve Waidhausu - je připraven objem zemního plynu pro Slovensko. Ten ale využije RWE Transgas pro české zákazníky. Dohodnuté množství se naopak ke slovenským zákazníkům dostane z podzemního zásobníku Láb, který využívá RWE jako svoji skladovací kapacitu v zahraničí pro potřeby Čechů.

"Mezi ČR a Slovenskem tak probíhá tzv. swapová operace, protože tranzitní soustava, která se využívá pro pravidelné dodávky zemního plynu ve střední Evropě je od úterý 6. ledna uzavřena," doplnila pro Aktuálně.cz Simona Hladíková z RWE Transgas. Zemní plyn z Lábu začalo Slovensko odebírat v sobotu v objemu tři miliony kubíků denně, od včerejšího dne se objem zvýšil na čtyři miliony metrů krychlových denně.

Česká republika je schopna vydržet bez ruského plynu vedeného přes Ukrajinu minimálně pět týdnů.

 

Právě se děje

Další zprávy