Gazprom prodělal miliardu dolarů. Zásoby plynu mizí

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
14. 1. 2009 15:00
Podle ruského prezidenta Medveděva by měl koncern ztráty vymáhat po Ukrajině
Plynoměr na stanici ve Skopje, Makedonie.
Plynoměr na stanici ve Skopje, Makedonie. | Foto: Reuters

Moskva - Ruský plynárenský gigant Gazprom přišel letos kvůli sporu o dodávky ruského plynu přes Ukrajinu již o 1,1 miliardy dolarů. Podle agentur Interfax a RIA Novosti to ve středu prohlásil ruský prezident Dmitrij Medveděv.

"Od 1. ledna Gazprom nedostal 1,1 miliardy dolarů z vývozu plynu do Evropy. Naše země nemůže přicházet o takové peníze," řekl Medveděv.

Šéfovi Gazpromu Alexeji Millerovi nakázal detailně sečíst a zdokumentovat ztráty, které byly způsobeny zablokováním dodávek plynu přes Ukrajinu do Evropy a vymáhat je na viníkovi. "Peníze by nám měli nahradit ti, kteří jsou za to zodpovědní. Ti, kteří jsou viníky této situace," adresoval Medveděv svou poznámku ukrajinské straně.

Na fakt, že Rusko i Ukrajina přicházejí nejen o svůj kredit, ale také o značné peníze za prodej i dopravu plynu, upozorňovali analytici již od počátku tohoto sporu. Dnes navíc předseda Evropské komise José Barroso prohlásil, že pokud obě země nezajistí obnovení dodávek, komise bude apelovat na evropské podniky, aby se společně obrátily na soud.

Žalobu zvažuje stále více podniků

První žalobu podala včera německá energetická firma Emfesz, která po ukrajinském Naftogazu žádá náhradu škody ve výši minimálně 30 milionů dolarů.

Dnes možnost žaloby proti Ukrajině začalo zvažovat také Srbrsko. Ředitel srbské státní plynárenské firmy Srbijagas podle agentury ČTK uvedl, že právě probíhá právní analýza týkající se toho, co by Srbijagas mohl ohledně případného zažalování Ukrajiny podniknout.

Přístup Ruska a Ukrajiny se nezamlouvá ani společnosti RWE Transgas, která zatím dodává do České republiky plyn bez problémů z podzemních zásobníků, z Norska a severní cestou. Bez ruského plynu na trase přes Ukrajinu vydrží ještě pět týdnů.

"Nejsme spokojeni s tím, že náš obchodní partner nedodával zemní plyn podle svých závazků. Konečné závěry však bude možné posoudit až po úplném obnovení dodávek zemního plynu přes Ukrajinu do České republiky," řekl v úterý Aktuálně.cz Chalupský. Zároveň zdůraznil, že Transgas nebude platit za nedodané objemy zemního plynu a nerealizované služby.

Evropské zásoby se ztenčují

Z evropských zásobníků plyn rychle mizí. Jen v tomto týdnu stačily rezervy poklesnout o osm až deset procent, vyplývá podle agentury Reuters z dat operátorů rezerv v Česku, Německu, Británii, Belgii, Rakousku, Maďarsku a Slovensku.

Od počátku roku, kdy se přísun ruského plynu zastavil, spadly v Německu na 59 procent a ve Francii jsou na 58 procentech. Proti minulému pondělí klesly o sedm procent. Zásobníky v Británii a Belgii jsou zaplněny ze 64 procent, rakouský plynárenský systém je na 69 procentech.

 

Právě se děje

Další zprávy