Ostrý spor státu a ČSOB si dává zimní spánek

Adam Junek
23. 12. 2007 21:40
Obě strany čekají na první stání
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ticho po pěšině. Tak by se dala popsat současná situace kolem ostrého sporu mezi státem a největší bankou v zemi ČSOB.

V červnu banka zažalovala stát u pařížské arbitráže o 1,7 miliardy korun kvůli sporné pohledávce, kterou chtěla vyvést do České konsolidační agentury. Protiúder přišel do měsíce a pěkně tvrdý. Stát v žalobní odpovědi odmítá zaplatit a naopak žádá po bance náhradu nejméně 27 miliard, které měla ČSOB neoprávněně získat při přebírání zkrachovalé IPB.

Dnes je na obou stranách ticho. "V arbitráži s ČSOB není nic nového," sdělil jen tiskový odbor ministerstva financí. Banka rovněž mlčí s poukazem na to, aby nebyla nařčena z ovlivňování arbitráže.

Podle zjištění deníku Aktuálně.cz zatím není ani stanoven datum prvního projednání sporu.

Slepý žebrající muž na České ulici v Brně před budovou ČSOB.
Slepý žebrající muž na České ulici v Brně před budovou ČSOB. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Speciál: Nomura a české miliardy

Stát se pak na banku v rámci trestné výpravy dál zaměřil: Odmítl jí přidělit zakázku na správu evropských peněz, kterou vyhrála v tendru. Za to už byla zatím nepravomocně udělena pokuta od antimonopolního úřadu.

Ministr financí a hlavní strůjce reforem Miroslav Kalousek (KDU-ČSL)
Ministr financí a hlavní strůjce reforem Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) | Foto: Ludvík Hradilek
Úřad pokutoval stát za mstu na ČSOB

O případu již rozhodovali i soudci. Městský soud v Praze vydal předběžné opatření, že ministerstvo nesmí uzavřít novou smlouvu na správu těchto peněz.

Soud se domnívá, že spory, které začaly již v roce 2000, nijak nesouvisí s veřejnou zakázkou, kterou banka nyní vyhrála.

Foto: Aktuálně.cz
Zvrat: Stát žaluje ČSOB o 27 miliard

I z toho důvodu doporučil ČSOB, aby po státu soudně vymáhala náklady a ušlý zisk - případně i opětovné získání zakázky.

Když padne lev

Boj banky a státu je dalším z řady vleklých miliardových sporů, které se roztočily po pádu "lví" IPB v roce 2000.

Vloni stát prohrál arbitráž s jejím dřívějším vlastníkem - japonskou bankou Nomura. Hrozilo, že bude muset vyplatit až několik desítek miliard odškodného. Než však arbitři stihli o výši sumy rozhodnout, příšla dohoda mezi Českem a Nomurou.

Foto: Aktuálně.cz
Vláda dál tutlá smír s Nomurou

Stát i japonská skupina stáhli všechny žaloby, které proti sobě podaly, a výměnou banka dostane jakési bolestné. O jeho výši rozhodnou arbitři, nemá jít o sumu vyšší než sedm miliard korun.

Co však přesně ve smlouvě o "vyrovnání" stojí, se zatím neví. Ač má dohoda rozpočtový dopad, a tudíž musí být zveřejněna, je stále utajována. Ministerstvo financí tvrdí, že právě kvůli běžící arbitráži s ČSOB.

 

Právě se děje

Další zprávy