Osekávání drah pokračuje. Osobní doprava bude dceřinkou

Red eko
9. 1. 2008 14:30
Jde o další krok v restrukturalizaci ČD
Foto: České dráhy

Praha - Po nákladní dopravě je na řadě osobní. Takový je záměr s podnikáním Českých drah (ČD), který dnes schválila vláda. Osobní doprava se na návrh ministerstva dopravy stane dceřinou společností ČD.

Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to uvedl premiér Mirek Topolánek. Podle něj jde o pokračování již schválené restrukturalizace ČD.

"Vydělením osobní dopravy dojde k racionalizaci jejího financování. Je to pokračování procesu, který byl přerušen v devadesátých letech," řekl Topolánek.

Dráhy totiž až do loňského roku financovaly ztrátu osobní dopravy ze zisků dopravy nákladní.

Další etapa, další změny

Oddělení osobní dopravy do dceřiné společnosti je další etapou přestavby drah. Nejdřív se odřezaly přidružené činnosti a vznikly tak například firmy ČD Travel, RailReklam nebo ČD Reality.

Loni ke konci roku pak byla odříznuta dceřinka ČD Cargo, která převzala nákladní dopravu. Podle všeho by ji ministr dopravy Aleš Řebíček rád propojil se slovenským cargem.

Dráhy provozují v zásadě dva druhy osobní dopravy. Jedna je pro ně bez rizika. Tu objednávají ministerstvo a kraje a hradí ztráty, které vzniknou. Jen loni to bylo bezmála osm miliard korun.

"Na vlastní triko" pak provozují dráhy část vlaků vyšších kategorií. Ale ani ty se zatím samy neuživí.

Počet cestujících na české železnici od roku 2005 každým rokem roste. Loni jich bylo zhruba 185 milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy