Federace se Slovenskem se má vrátit. V nákladní dopravě

rg
24. 10. 2007 17:07
České a slovenské cargo se má spojovat
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Česká republika a Slovensko chystají fúzi dceřiné společnosti Českých drah ČD Cargo a její slovenské obdoby Cargo Slovakia. Napsal o tom server Finanční noviny s odvoláním na ČTK. Informaci vypustil člen sněmovního podvýboru pro dopravu Karel Šidlo a ministr dopravy Aleš Řebíček jí potvrdil.

Taková dohoda je podle Řebíčka logická. Bude z ní vyplývat prodloužení uceleného železničního koridoru směrem na východ. Nově vzniklý podnik bude atraktivnější pro případné strategické partnery. Většinu jeho akcií bude mít dle Šidla česká firma, v níž bude mít nadále rozhodující vliv stát. Cargo Slovakia má být dostatečně silným partnerem. Spolu budou vytvářet protiváhu Polska a Maďarska.

ČD Cargo se od Českých drah odštěpí s platností k 1. prosinci. Jeho základní jmění se bude blížit devíti miliardám korun a od Českých drah převezme na 13 tisíc zaměstnanců. Nákladní doprava ČD loni přepravila 80 milionů tun zboží a zařadila se tak v Evropě na páté místo. Cargo Slovakia převáží 50 milionů tun za rok.

Od odštěpení carga si vláda slibuje konec křížového financování ztrátové osobní dopravy z dopravy nákladní. Šidlo však odhaduje, že vznikem dceřiné společnosti osobní doprava přijde o 1,4 miliardy korun.

Souvislosti:

 

Právě se děje

Další zprávy