Ekonomický propad je nejhlubší na Olomoucku a Vysočině

Petr Holub
10. 2. 2009 16:40
Automobilová horečka končí. Důsledkem jsou desítky tisíc nezaměstnaných
Společnost BOSCH DIESEL na svých webových stránkách nabízí virutální prohlídku jihlavské továrny (na obrázku).
Společnost BOSCH DIESEL na svých webových stránkách nabízí virutální prohlídku jihlavské továrny (na obrázku). | Foto: Repro Aktuálně.cz

* Míra nezaměstnanosti v lednu vzrostla na 6,8 procenta z prosincových šesti procent * Počet lidí bez práce se zvýšil na 383 842 osob

Praha - Symbolem českého průmyslu se stává výrobní zóna na okraji Jihlavy.

Ještě nedávno tam v továrně Bosch Diesel vyrábělo 6500 lidí vstřikovací čerpadla do automobilových motorů. Stejný sortiment nabízí nedaleký Motorpal, v zóně našla útočiště také firma Automotive Lightning produkující světlomety. Moravské kovárny dodávají do automobilů kovové díly.

V posledních letech právě na Jihlavsko mířily největší zahraniční investice. Dnes čtyři velké továrny a desítky dalších menších firem, které jsou na ně přivázány, zažívají to nejhorší, co může české podniky potkat.

Největší investice, největší propad

Jihlavské továrny dodávají automobilkám, proto na ně doléhá krize zdaleka nejtvrdším způsobem a musí propouštět stovky lidí. Podle údajů odborového svazu Kovo dodala největší továrna Bosch plnou tisícovku.

V celém kraji Vysočina přibylo od listopadu do ledna celkem 5500 nezaměstnaných. Podle analytika jihlavského pracovního úřadu Pavla Literáka je specializace Vysočiny na automobilový průmysl hlavním důvodem, proč zdejší nezaměstnanost roste druhým nejrychlejším tempem v zemi.

"Propouštění u firem z automobilového průmyslu ještě neskončilo," předpovídá Literák další vývoj na pracovním trhu Vysočiny. Další stovky lidí bez práce podle něho dodají sklárny na Havlíčkobrodsku.

Neslavný primát Olomouce

Ještě hůř je přitom v sousedním Olomouckém kraji, kde za dva měsíce přibylo 6500 lidí bez práce. Nejvíc zde také ubylo pracovních míst: na jednu pracovní nabídku už připadá sedmnáct zájemců.

"Pětina lidí pracovala ve velkých podnicích ve strojírenském průmyslu, které ještě loni sháněly nové zaměstnance. Teď propouštějí a omezují investice," shrnuje analytik tamního pracovního úřadu Jaroslav Mikšaník hlavní důvody, proč je na tom Olomoucko nejhůř.

Na rozdíl od Vysočiny nejde jen o dodavatele automobilek.

Největší továrnou regionu je uničovská firma Unex, výrobce kolesových rypadel pro horníky. Z 3500 zaměstnanců propustila skoro čtvrtinu.

V seznamu firem, které nejvíc propouštějí, následují Siemens Mohelnice a M.L.S. Holice, výrobci elektromotorů. Lidé ubývají v dalších strojírenských firmách Mora a Invensys, stavy snižuje šternberská dopravní firma KNS-Engineering a textilka OP Prostějov.

40 lidí na jedno místo

Co si myslí blogeři
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Co si myslí blogeři

Jiří Paroubek:
Jak Pavel Kohout objevil hospodářskou krizi

Pavel Kohout:
52 bodů ČSSD a co dále

Daniel Münich:
Velký skok na trhu práce

Právě na Prostějovsku poklesla v letech 2005-2008 nezaměstnanost nejvíc v republice. Teď zaznamenali nečekaný primát, že na jedno pracovní místo připadá 40 zájemců.

"Pro nezaměstnaného to znamená, že ho přijmou v průměru až ve třicáté firmě," vysvětluje nepříjemné důsledky mluvčí prostějovského pracovního úřadu Adolf Tomandl.

Analytik Mikšaník nečeká, že se poměry na olomouckém pracovním trhu v nejbližších měsících zlepší. "V minulých letech platilo, že už v únoru začalo nezaměstnaných ubývat. Tentokrát čekáme v únoru nárůst. Jak bude v březnu, to je předčasné předpovídat," říká.

V březnu pomůže nabídka sezónních prací v zemědělství, rozhodne však další chování průmyslových podniků.

"Klíčové pro ně bude celé první pololetí. Firmy dnes žijí z podstaty a drží značnou část pracovníků na 60 procentech mzdy, aby o ně nepřišly, kdyby se situace zlepšila. To ale nejde dělat pořád. Pokud brzy seženou zakázky, tak zaměstnance nepropustí," popisuje dilema příštích týdnů a měsíců Mikšaník.

Hůř je na Moravě

Zkušenosti z Vysočiny a Olomoucka se potvrzují i v dalších krajích. Krize tvrdě postihla Liberecko a část Moravskoslezského kraje, kde nejvíc propouštějí rovněž dodavatelé automobilových dílů. Stejně špatně na tom je už jen Karlovarsko, dlouhodobě nejchudší region.

Propouštění ještě nezasáhlo sektor služeb, a proto krizi bez velkých potíží čelí velká centra. Nezaměstnanost prakticky neroste v Praze a okolí, jen pomalu se zvyšuje na Brněnsku a Plzeňsku, mezi premianty zůstává dvojměstí Hradec Králové-Pardubice, České Budějovice a zcela nečekaně Ústí nad Labem, kde si s nezaměstnaností nevěděli rady v minulých letech.

Lednové údaje o nezaměstnanosti naznačují, že se poměry vrací o deset let později.

Také po recesi z let 1997-1998 byla na Moravě větší nezaměstnanost než v Čechách. Dnes z moravských a slezských okresů čelí krizi pouze ty, odkud je blízko do Brna (Brno-venkov, Žďár nad Sázavou, Vyškov, Kroměříž). V menší míře to platí pro Ostravu (okresy Opava, Frýdek-Místek, Karviná). 

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte: Jak zmírnit dopady krize? Blogeři hledají odpověď
 

Právě se děje

Další zprávy