Odpady lákají firmy, jde o byznys za miliardy korun

Tomáš Fránek
9. 2. 2008 12:50
Česko vyprodukuje přes 24 milionů tun odpadu
Foto: Ondřej Besperát

Brno - Stále větší množství přibývajících odpadů a také připravované změny v zákonech vedou k investičnímu boomu v tomto oboru. Města i firmy chtějí investovat miliardy do likvidace a využití odpadů.

Nové Logistické centrum odpadů tak začalo fungovat ve Vsetíně. Středisko zpracovávající odpady slouží asi sedmdesáti tisícům lidí a radnice do něj investovala dvě stě milionů korun.

Všichni budují

"První a nejnákladnější je vybudování objektů a zpevněných ploch, kde je dotřiďovací linka, překladiště komunálního odpadu, sběrný dvůr, sklad papíru a plastu, sklady tříděného a nebezpečného odpadu, boxy pro dočasné uložení stavební suti a chráněná dílna pro demontáž elektroniky, chladniček a podobných výrobků," řekl místostarosta Vsetína Jaromír Kudlík.

Podobně jako Vsetín chce do centra odpadů ve městě investovat také Krnov, centrum má stát sto milionů korun.

Po celé zemi se navíc připravuje výstavba desítek bioplynových stanic a kompostáren, ve kterých se budou odpadky využívat k výrobě tepla nebo elektřiny.

A do nich chtějí investovat jak velké firmy, tak třeba zemědělská družstva.

Například A.S.A. společnost, která s tržbami téměř tři miliardy korun je nejsilnější firmou v odpadovém hospodářství v tuzemsku, už má kompostárny v areálu skládky Tisová na Karlovarsku, další staví na Brněnsku. Firma chce stavět i bioplynovou stanici, která by dokázala zpracovávat prošlé potraviny včetně obalů.

Bioplynová stanice vyroste také například na místě bývalé panelárny v průmyslové části Hodonína, investice dosáhne 180 milionů korun.

Firmy navíc na výstavbu zařízení na likvidaci odpadů mohou získat stovky milionů korun z fondů Evropské unie. Podle zjištění deníku Aktuálně.cz půjde v případě nových zařízení na likvidaci odpadu o investice v miliardách korun.

Ojedinělý evropský projekt

Zemědělská firma SP Poběžovice tak například zahájí brzy tříletou stavbu bezodpadového velkochovu prasat za půl miliardy korun, ojedinělého v Evropě.

Výstupem chovu 11 500 zvířat nebude jen maso, ale také elektřina, teplo a destilovaná voda.

Na začátku roku také zahájila provoz stanice v Úpici na Královehradecku.

Na projekt za šestapadesát milionů korun Úpice dostala peníze z Evropské unie, od Hradeckého kraje i státu. V bioplyn by se mělo ročně přeměnit přes šest tisíc tun odpadu.

Foto: Tesco Stores ČR
Čtěte také:
Tesco inovovalo. Na nákupy bude nová ekotaška

Ročně vyprodukuje Česká republika přes čtyřiadvacet milionů tun odpadu. Většina odpadů zatím končí na skládkách. To by ale měly změnit nové zákony.

Ministerstvo životního prostředí chce od roku 2009 prosadit novelu zákona o odpadech a ta má jasně stanovit nové ekonomické priority likvidace odpadů pro lidi i pro obce.

Recyklace bude na prvním místě výhodnosti, spalování na druhém, nově s povinným dvousetkorunovým poplatkem pro spalovny, za každou spálenou tunu odpadu a zakládání skládek na posledním místě s taxou patnáct set korun za tunu odpadu na skládce.

 

Právě se děje

Další zprávy