Úřady konečně potrestaly nelegální dovoz odpadu

Tomáš Fránek
23. 7. 2007 20:26
Firmy zaplatí na pokutách přes 30 milionů korun
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Jeden z hlavních organizátorů nelegálního dovozu odpadů z Německa, společnost MTR Kladno, dostala pokutu ve výši téměř sedmi milionů korun.

Jde o druhou nejvyšší sankci, kterou uložila za dovoz odpadů Česká inspekce životního prostředí. Vyšší pokutu, deset milionů korun, dostala pouze společnost Bau 24.

Přes jeden a půl milionu má podle rozhodnutí inspekce zaplatit také firma Top Rapax z Mariánských Lázní, která odpadky z Německa skladovala.

Tisíce tun na skládky

Společnost MTR Kladno, vlastněná podle výpisu z obchodního rejstříku německými podnikateli, patřila mezi největší zprostředkovatele dovozu většiny odpadu z Německa.

Ve spolupráci s německou firmou Günter Oertel dodala do České Lípy 2 000 tun, na skládky Jirkov 5 500 tun a Tušimice 6 500 tun, do sběrného dvora Postoloprty 1 500 tun odpadu.

Inspekce firmě udělila celkem tři pokuty. Nejvyšší, přes pět milionů korun, dostala za to, že od července 2005 do ledna 2006 dovezla do Jirkova a Tušimic odpad z Německa.

Foto: Ondřej Besperát
Naděje: Česko se nestane smetištěm Evropy

Pokuty za 30 milionů

"Bylo to v celkovém množství více než 12 tisíc tun," uvedla inspekce ve svém rozhodnutí.

Další statisícové pokuty dostala firma za to, že skladovala odpady bez povolení a předala je také podnikatelům, kteří neměli potřebná povolení.

Mluvčí inspekce Ivana Awwadová deníku Aktuálně.cz potvrdila, že pokuty pro kladenskou společnost jsou pravomocné.

Pravomocná je podle ní také pokuta ve výši jeden a půl milionu korun pro společnost Top Rapax, která skladovala odpady z Německa a neměla přitom potřebná povolení.

Mluvčí inspekce Awwadová také potvrdila, že bylo zahájeno celkem dvacet pět správních řízení.

Celkem kvůli dovozu odpadu z Německa už padly pokuty ve výši třiceti milionů korun.

Firmy v konkursu

Podle inspekce se ale pokuty velmi těžko vymáhají, většina firem totiž skončila v konkursu.

Případy vyšetřuje i policie.

Lounská státní zástupkyně Zdeňka Benešová už obžalovala prvních 15 řidičů, kteří od konce roku 2005 dováželi do areálu bývalého kravína v Libčevsi na Lounsku nelegální odpad z Německa. Muži čelí obžalobě z porušování předpisů o oběhu zboží s cizinou.

Většina z 30 tisíc tun německého komunálního odpadu, který byl nelegálně dovezen do České republiky, navíc s největší pravděpodobností už zůstane v Česku.

Němci si zatím z Česka odvezli přes 2 500 tun odpadků, o dalších odvozu se složitě vyjednává.

 

Právě se děje

Další zprávy