Češi jsou pozadu v čerpání dotací z EU. Jako každý rok.

gaz
21. 9. 2007 19:26
Hovoří o tom oficiální statistiky Evropské komise

Brusel, Praha - Jako každý rok jsou i letos Češi pozadu s čerpáním evropských dotací. Z deseti nových zemí jsme jedni z nejhorších. Informuje o tom server iHned.cz s odvoláním na oficiální statistiky Evropské komise, které budou zveřejněny v pondělí.

Například z Evropského fondu regionálního rozvoje vyčerpalo Česko jen 44,06 procenta. Zde se získávají peníze, které jdou do zdravotnictví, vzdělávání, infrastruktury nebo na podporu malých podniků. Za námi je už pouze Lotyšsko.

O něco lépe si Češi vedou ve Fondu soudržnosti, který je určen pro dotace na dopravu a životní prostředí. České skóre je zde 41,92 procenta a mezi novými zeměmi je čtvrté.

Ministerstvo však vidí celou věc jinak.

"Tyto průběžné zprávy nejsou zcela vypovídající. Už proto, že my proplácíme peníze až ve chvíli, kdy jsou projekty dokončené. Některé jiné země však proplácejí průběžně," cituje server náměstka ministra pro místní rozvoj Daniela Touška.

Tento způsob výběru dotací však Česku nikdo nevnutil, ale zvolilo si ho samo. Například Slovinsko čerpá dotace průběžně a je tak schopno vyčerpat dvojnásobně více přidělených peněz než Česko, píše server.

Nejnovější statistiky (ty které EK na počátku příštího týdne zveřejní) jsou sice za rok 2005, ale stále relevantní. Dotace z roku 2005 je totiž možné čerpat až do konce roku 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy