Začal soud s Koženým. Bez Koženého

alt, aju
12. 2. 2008 10:40
Soudce má rozhodnout, zda spáchal miliardový podvod

Praha - Miliardový tunel na majetek pocházející z kuponové privatizace se octnul konečně u soudu.

Z podvodu v hodnotě šestnácti miliard korun z Harvardských fondů jsou obžalováni Viktor Kožený a Boris Vostrý. Podle poškozených nesou odpovědnost zhruba půl na půl.

Oba jsou souzeni v nepřítomnosti jako uprchlí. Kožený je na Bahamách a Vostrý se ukrývá v Belize. České úřady se snaží zatím marně o jejich vydání.

Soud v kauze Harvard s Viktorem Koženým a jeho kolegou Borisem Vostrým kvůli podvodu a porušování povinnosti při správě cizího majetku.
Soud v kauze Harvard s Viktorem Koženým a jeho kolegou Borisem Vostrým kvůli podvodu a porušování povinnosti při správě cizího majetku. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Souvislosti:
Kožený na svobodě. Za šest miliónů korun 
Státu hrozí, že dá za Koženého miliardy

Soud bude trvat léta

"Dnes se tu nic nedozvíte. Soudit to budu půl roku nebo i rok," řekl novinářům před zahájením přelíčení soudce Městského soudu Dušan Paška.

Přelíčení začalo výpovědí likvidátora Harvardských fondů.

Podle jeho slov se řeší zpětně tisíce nepřehledných transakcí. Žaloba čítající stovky stran stojí asi na stovce operací, které se skládají i z několika transakcí najednou.

Harvardské fondy v letech 1995 až 1997 prodávaly akcie českých firem se ztrátou, podle obžaloby záměrně.

Státní zástupci kvalifikovali činy Vostrého a Koženého jako podvod a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Hrozí jim až dvanáctiletý trest odnětí svobody.

Kupou analýz ke shodě

"Provedli jsme asi pět set hloubkových analýz, a naše závěry se shodují s tím, co je v obžalobě, tedy že došlo k oné škodě, společnost byla závažně poškozena. Pevně věřím, že budou odsouzeni," řekl likvidátor Zdeněk Častorál novinářům.

"Zasazujeme se o to, aby věc byla objektivně posouzena a spravedlnosti učiněno zadost. Je poškozeno minimálně 240 tisíc lidí, hlavně českých akcionářů. Existuje určitá šance dostat některé prostředky zpět, dohledáváme je v zahraničí - nemůžeme samozřejmě říct podrobnosti o našem postupu. Nejde říct ani to,  kolik by se dalo získat zpět," dodal.

Kožený veškerá obvinění odmítá.

O vydání Koženého z Baham zatím rovněž neúspěšně žádaly Spojené státy. V prvoinstančním řízení jim sice bahamský soud vyhověl, při odvolání ale Koženého nevydal.

USA jej stíhají za tunel při privatizaci v Ázerbájdžánu.

 

Právě se děje

Další zprávy