O hypotéky je rekordní zájem, jen není jisté o jaké

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
24. 4. 2012 10:53
Banky uzavřely za první čtvrtletí hypoteční smlouvy na necelých 30 miliard
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha – Za první čtvrtletí roku 2012 banky sjednaly hypotéky ve výši 28,4 miliardy korun, což je druhý nejvyšší výsledek v historii – v roce 2007 to bylo zhruba o 200 milionů korun více.

Rekordní je ale objem úvěrů, pokud sečteme poslední čtyři měsíce. Celková suma poskytnutých hypoték totiž činí 41,3 miliardy korun, což je o 2 miliardy více než na přelomu let 2007/2008.

Důvody vysokého objemu poskytnutých hypoték nepřekvapí.

„Klíčovou roli v růstu objemu poskytnutých hypoték hrají rekordně nízké úrokové sazby, pokles cenové hladiny nemovitostí, odložená poptávka z let 2009 - 2010, ale i mediálně akcentované navýšení sazeb DPH,“ komentuje vývoj na hypotečním trhu společnost Golem Finance.

Data za první kvartál potvrzují, že rok 2012 bude zřejmě opět nadprůměrný. „Aktuální výsledky za březen však zároveň ukázaly, že tempo meziročního růstu, jaké trh vykazoval v lednu a únoru, není v rámci celého roku udržitelné. Náš odhad pro letošní rok zůstává na úrovni 110 miliard korun, i když je velmi pravděpodobné, že tento odhad budeme přehodnocovat.“

Hypoteční makléř Golem Finance k výše jmenovaným číslům došel z veřejně dostupných zdrojů, především ze statistik ministerstva pro místní rozvoj a hypoindexu. Zároveň ale připomíná, že z nich nelze vyčíst, jak moc se na vysokých objemech podílí rostoucí zájem o refinancování již dříve uzavřených smluv.

Právě letos totiž končí třeba pětileté fixace právě z rekordního roku 2007. Například podle odhadů společnosti Fincentrum se konec fixace do konce roku 2012 bude týkat zhruba 38 tisíc hypoték. To by znamenalo, že banky budou do konce tohoto roku hájit ve svých portfoliích úvěry ve výši zhruba 61 miliard korun.

Foto: Golem Finance

Jiná je situace u úvěrů ze stavebního spoření. Spořitelny podle statistik Golem Finance v prvním čtvrtletí poskytly úvěry za 9,2 miliardy korun, což sice znamená v meziročním srovnání nárůst o 2 procenta, ale na oslavy to není. Loňský první kvartál byl totiž objemově velice podprůměrný.

V součtu banky a stavební spořitelny na účely financování bydlení v březnu poskytly úvěry v hodnotě přes 13,7 miliardy korun a v kvartálním součtu dosáhly objemu 37,6 miliardy korun. V meziročním srovnání tak trh financování bydlení roste o 17 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy