O český uran se už zajímají cizinci

dkl
19. 2. 2007 11:30
Praha - Jaderná energie má podporu ministra průmyslu Martina Římana, těžba uranu v Česku má znovu budoucnost.
Foto: Ondřej Besperát

"Za posledních několik let se zněkolikanásobila cena uranu. Díky tomu se těžba stává znovu rentabilní," uvedl Martin Říman na Žofínském energetickém fóru.

Jeho slova se nyní naplňují. O jediný důl u nás i v celé střední Evropě Rožná na Žďársku má totiž zájem australská společnost Uran Ltd. Její výkonná ředitelka Kate Hobbsová to potvrdila agentuře Reuters.

"Zajistili jsme si finanční podporu od velkého mezinárodního institucionálního investora, který nám pomůže uskutečnit to, co jsme navrhli firmě Diamo," dodala Hobbsová.

Prodloužený termín

Diamo vyzvalo Uran Ltd. k podání nabídky. Podle té se pak státní podnik rozhodne, jestli důl uzavře, nebo ho dál bude provozovat společně se zahraničním investorem.

V tuto chvíli je vše připraveno tak, že by těžba měla skončit v roce 2008. Premiér Mirek Topolánek ale podporuje svého ministra a oba tvrdí, že by bylo možné povolit těžbu i na delší dobu.

Diamo zatím těží 300 tun uranu ročně, zásob tak má důl minimálně do roku 2012.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman uranu věří
Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman uranu věří | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Staronové doly?

Tím ale plány vlády nekončí.

"Díky cenám uranu by se mohlo stát rentabilní i znovuotevření některých starých dolů," uvedl Martin Říman.

Podle něj je budoucnost energetiky v jaderných elektrárnách a uhlí. Kromě uranových dolů by tak zřejmě dojde i k rozšíření uhelných dolů.

"Takzvané těžební limity jsou pouze politickým rozhodnutím. Jejich prolomení je pouze otázkou administrativy. Pokud přijde zájemce o těžbu, předloží všechna potvrzení a vyřeší majetkoprávní spory, tak mu úředník těžbu povolit musí," řekl na fóru Říman.

Těžký těžební a těžký průmysl by se tak mohl znovu dočkat obnovy.

 

Právě se děje

Další zprávy