Nová statistika: Ekonomice se stále nedaří, Češi šetří

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
9. 7. 2012 11:05
Klesají průmyslová výroba, stavebnictví i dovozy
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nové údaje z Českého statistického úřadu potvrzují, že tuzemské ekonomice se nedaří. Průmyslová výroba v květnu klesla více, než očekávali analytici, v poklesu pokračuje i stavebnictví.

Přes pokračující výrazný přebytek obchodní bilance se poprvé od prosince 2009 snížily i dovozy do Česka. Ve zkratce to znamená, že domácnosti nadále brzdí svou spotřebu.

„Samotné bilanční číslo sice může vypadat na první pohled dobře, ale ve výsledku je pokles dovozů výrazně zajímavější údaj," komentuje statistiku obchodní bilance za květen Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Zahraniční obchod skončil v květnu přebytkem 23,1 miliardy korun, což bylo meziročně více o 9,6 miliardy korun. Vývoz podle předběžných údajů vzrostl o 2,8 procenta a dovoz klesl o 1,1 procenta.

Průmysl vyrábí méně

Také průmyslová výroba se poprvé od konce roku 2009 dočkala negativního obratu. Meziročně klesla naposledy v listopadu 2009, v květnu 2012 se jí to „podařilo" opět, tentokrát o 2,4 procenta. Ještě v dubnu přitom o 2,2 procenta rostla.

„Květnové meziroční srovnání je poznamenáno handicapem v podobě o jeden den kratšího fondu pracovní doby a silné srovnávací základny z loňského května. I tak jde ale o nepříznivý výsledek - došlo k meziměsíčnímu poklesu průmyslové výroby o desetinu procenta," říká hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Optimismus naopak vzbuzuje více jak čtyřprocentní růst (4,2 %) nových zakázek v průmyslu. „To bylo způsobeno růstem zahraničních zakázek. Navzdory poklesu průmyslové výroby a továrních zakázek v Německu tak český exportní průmysl projevuje pozoruhodnou rezistenci," dodává Mertlík.

O čtvrtinu méně zahájené výstavby

Nadále pokračuje také pokles stavební výroby v Česku. Ten v květnu zrychlil meziročně na 3,5 procenta z 2,7 procenta v dubnu. Zahájených bytů v květnu meziročně ubylo o 26,1 procenta, dokončených bylo o 41,6 procenta více.

"Pokles ve výstavbě nových bytů je stále dramatický, byť jde o srovnání s rokem 2011, který byl již útlumový. Prodeje jdou pomalu, developeři stále ještě prodávají již dříve dokončené projekty, další projekty navíc byly dokončeny," hodnotí situaci ve stavebnictví Petr Novotný, z realitního týmu advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners.

"Spouštění nových projektů a výraznější obrat v tomto segmentu stavebnictví neočekávám ani v příštích měsících," uzavírá Novotný.

 

Právě se děje

Další zprávy