NKÚ: Komise pro cenné papíry chybovala

Tomáš Fránek
28. 2. 2006 19:15
Praha/Brno - Chyby za miliony korun objevil Nejvyšší kontrolní úřad v účetnictví Komise pro cenné papíry. Kromě toho vyčítá komisi neoprávněné použití peněz ze státního rozpočtu ve výši necelých tří milionů korun.
Prezident NKÚ František Dohnal
Prezident NKÚ František Dohnal | Foto: Ludvík Hradilek

Nejvyšší kontrolní úřad prověřoval účetní uzávěrku Komise pro cenné papíry za rok 2004 a zjistil, že řada položek byla zanesena neprůkazně, nadhodnoceně nebo podhodnoceně.

Chybný systém?

"Můžeme konstatovat, že účetní závěrka sestavená Komisí pro cenné papíry k 31. 12. 2004 nebyla spolehlivým podkladem pro sestavení závěrečného účtu," uvedl tým kontrolorů NKÚ pod vedením Jana Vedrala.

Chyby v účetnictví se týkaly celkem 122 milionů korun. "Komise nezavedla účinný systém finanční kontroly, který by byl způsobilý včas zjišťovat, vyhodnocovat a minimalizovat rizika," uvedli kontroloři s tím, že vnitřní předpisy komise nebyly vždy v souladu s platnou právní úpravou.

Kromě chyb v účetnictví použila Komise podle NKÚ v roce 2004 neoprávněně téměř tři miliony korun ze státního rozpočtu.

Komise navíc podle kontrolorů uhradila firmě za rekonstrukci a modernizaci výtahu skoro dva miliony korun, přestože společnost nedoložila před podpisem smlouvy všechny potřebné dokumenty. "Měla být proto vyloučena z účasti na dalším jednání o veřejné zakázce," uvedli kontroloři.

Komise nesouhlasí

Výsledek kontroly bude projednávat vláda, která si už vyžádala stanovisko komise. Ta se závěry kontroly NKÚ zásadně nesouhlasí.

Podle tiskové mluvčí Ivany Štefkové podala KCP námitky a odvolání, které ale NKÚ nepřijal. Komise přitom nesouhlasí s žádným se závěrů kontrolorů.

"Komise dodržela všechny závazné ukazatele rozpočtu pro rok 2004 a hospodárným využitím nevyčerpala celou částku. Konkrétně v roce 2004 do rezervního fondu převedla přes šest milionů korun," uvedla Štefková.

Ta uvedla, že komise má funkční kontrolní systém. "Některé formální nedostatky vytýkané NKÚ tento systém identifikoval a v době kontroly byly odstraněny," dodala.

Vláda se už v minulosti jednou zjištěními Nejvyššího kontrolního úřadu v hospodaření Komise pro cenné papíry zabývala. NKÚ prověřoval hospodaření komise v letech 1998 až 2000.

Podle NKÚ komise nezačlenila do rozpočtu příjmy z pokut a poplatků, opakovaně porušila zákon o účetnictví a nesplnila zákon o veřejných zakázkách. Kontroloři například uvedli, že komise vynaložila víc než čtyři miliony korun v rozporu se zákonem o zadávání veřejných zakázek.

Komise část námitek uznala. "Prezidium komise přijalo opatření k nápravě, která zajistí, aby v budoucnu nemohlo k podobným pochybením dojít," uvedla tehdy mluvčí Radka Procházková.

 

Právě se děje

Další zprávy