Kontrola NKÚ: znovu chyby za milióny

Tomáš Fránek
10. 1. 2006 0:01
Praha/Brno - Úřady a organizace, které dostaly od ministerstva kultury peníze na odstraňování škod způsobených povodněmi v roce 2002, nedodržely zákon o zadávání veřejných zakázek. Chyby spočítal NKÚ na šest milionů korun.

Špatné hospodaření s tzv. "povodňovými financemi" je jenom jeden z příkladů, na který narazili kontroloři Nejvyššího kontrolního úřadu při své poslední kontrole.

Při ní prověřovali hospodaření ministerstvev kultury a zahraničních věcí, ale také Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, České národní banky nebo kontrolovali využití peněz při rekonstrukci motolské nemocnice. Větší či menší chyby v hospodaření a nákládání ze státním majetkem zjistil úřad u všech těchto institucí.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Při kontrole "povodňových" peněz z ministerstva kultury například NKÚ zjistil, že peníze byly poskytnuty v jižních, středních i severních Čechách nejenom na odstranění škod způsobených na památkách vodou. "Ale i na obnovu těch částí památek, které nebyly přímo vodou poškozeny," uvedla mluvčí NKÚ Julie Šebelová. Chyby NKÚ zjistil u povodňových dotací za více jak čtrnáct miliónů korun.

NKÚ také zveřejnilo zprávu, že Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, který zřídilo ministerstvo zemědělství porušuje zákon.

Špatně se hospodařilo i s investicemi do nemocnice

Velmi výrazné chyby zjistili kontroloři při prověřování hospodaření s penězi, které jdou na investice do nemocnice v Praze Motole. A zjistilo se, že ministerstvo i motolská nemocnice porušily řadu právních norem, jak využívat peníze ze státního rozpočtu.

"Důsledkem chybného postupu bylo prodlužování přípravné fáze, chybné stanovení výše finančních prostředků, komplikovaný průběh obchodní veřejné soutěže, prodlužování termínů vlastní realizace staveb a zvýšení rozpočtových nákladů staveb," uvedl úřad ve své tiskové zprávě.

Ministerstvo zdravotnictví získalo předloni na jaře od vlády na rekonstrukci havarijního stavu v dětské části nemocnice přes miliardu korun. Před několika měsíci pak vláda uvolnila dalších čtyři sta padesát miliónů korun.

Chyby v účetnictví má i ministerstvo zahraničí

Kontrola také kritizuje ministerstvo zahraničních věcí a to například za rekonstrukci zastupitelského úřadu v Paříži. "Na rekonstrukci zastupitelského úřadu byly do konce roku 2004 vynaloženy prostředky ze státního rozpočtu o 209 procent vyšší než náklady v registračním listu," uvedli kontroloři.

Černínský palác v Praze, sídlo ministerstva zahraničních věcí.
Černínský palác v Praze, sídlo ministerstva zahraničních věcí. | Foto: www.mzv.cz

Ministerstvo také při zakázkách za desítky milionů korun nevyhlásilo veřejnou soutěž, neoprávněně uzavíralo smlouvy nebo zvýhodňovala vítězného z uchazečů. "Ministerstvo neoprávněně uzavřelo smlouvy s uchazeči o veřejné zakázky v celkové hodnotě 48 700 tisíc korun, přestože před uzavřením smluv nepředložili doklady prokazující splnění kvalifikačních předpokladů," uvedl kontrolní úřad, který zveřejní podrobné výsledky dnes dopoledne. Ve středu pak o výsledcích kontroly bude jednat vláda.

Příklady zjištění NKÚ:


Ministerstvo zahraničních věcí:

  • pro financování činnosti zastupitelských úřadů nedodržuje shodu rozpočtového a kalendářního roku
  • porušilo rozpočtovou kázeň, když v letech 2003 a 2004 nečerpalo finanční prostředky v souladu s věcným plněním a tím neoprávněně použilo finanční prostředky SR o celkovém objemu 34 896 tis. Kč
  • pořídilo motorová vozidla v celkové hodnotě 23 460 tis. Kč bez písemné smlouvy
  • nevyhlásilo veřejnou obchodní soutěž na zakázky v celkové hodnotě 66 062 tis. Kč

Ministerstvo kultury:

  • Příjemci dotací peněz na odstraňování povodňových škod ve zjištěných případech nepostupovali v souladu s právními předpisy a použili finanční prostředky státního rozpočtu v  celkové výši 2 094 354 Kč v rozporu se stanoveným účelem, a tím se dopustili porušení rozpočtové kázně
  • nehospodárně použili finanční prostředky státního rozpočtu ve výši 7 169 189 Kč
  • nedodrželi zákon o zadávání veřejných zakázek u zakázek v celkové výši 5 899 987 Kč

Správa vojenského bytového fondu:

  • Specifikace a identifikace majetku byla neúplná, byly převáděny nemovitosti, které nebyly zkolaudovány, pozemky, na které byly uplatněny restituční nároky, byl převáděn i cizí majetek
  • Ministerstvo obrany přidělilo na dobu neurčitou vojákům z povolání a občanským zaměstnancům 179 nově pořízených bytů a nezabezpečilo tím do budoucna jejich využití k účelu, pro který byly pořízeny. Ke dni 31. 1. 2005 již 40 osob užívajících tyto byty resort obrany opustilo

Česká národní banka (ČNB):

  • rozpočet ČNB sestavovaný v kontrolovaném období nezahrnoval všechny výdaje ani plánované příjmy. Nebylo možné z něj zjistit velikost a strukturu příjmů či zdrojů sloužících ke krytí rozpočtovaných výdajů ani saldo příjmů a výdajů vznikající z provozní činnosti

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových s majetkem státu:

  • Úřad opakovaně nepostupoval v souladu se zákonem o účetnictví, když ne vždy účtoval majetek, se kterým neměl právo hospodařit, např. u pozemků převedených na Pozemkový fond#reklama
 

Právě se děje

Další zprávy