Práce: Francie brojí, v Česku je klid

Michal Najman
18. 3. 2006 0:00
Praha - Další z velkých stávek dnes zažije Francie. Odboráři i studenti vyjdou do ulic vyjádřit nespokojenost s novou politikou zaměstnanosti.
Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Kvůli dlouhodobé vysoké nezaměstnanosti se Francie rozhodla uvolnit podmínky na pracovním trhu. Snaží se hlavně pomoci nezaměstnaným mladým lidem. Studentům se však snahy nelíbí a obávají se opačného efektu.

Co je předmětem sporu? Dvouleté zkušební období pro lidi do 26 let, ve kterém mohou kdykoliv dostat výpověď bez udání důvodu.

Analytici naopak tento krok oceňují. "Zavedením delší zkušební doby se absolvent stává pro zaměstnavatele atraktivnější. Nemá totiž za sebou žádné výsledky práce, a tím je pro zaměstnavatele obtížnější odhadnout, zda ho má zaměstnat, či ne. Pokud se firma nebude bát, že bude obtížné se zaměstnance zbavit, ráda ho zaměstná," uvedl Pavel Mertlík z Raiffeisenbank.

Odbory jsou proti

V případě, že by podobný návrh padl i u nás, odbory budou proti. Nelíbí se jim hlavně možnost dát zaměstnanci výpověď bez udání důvodu.

"Francouzský zákon je porušením úmluv Mezinárodní organizace práce," tvrdí Zdeněk Málek, místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů. Novela prý vyhovuje podnikatelům, ale zaměstnancům bere jistotu zaměstnání. Za hlavní chybu považuje nemožnost odvolat se proti výpovědi u soudu, protože zaměstnavatel nemusí udat důvod výpovědi.  

Česko výpověď bez udání důvodu mít nebude

Ani Ministerstvo práce a sociálních věcí, ani Ministerstvo průmyslu a obchodu neplánují v budoucnu podobné opatření zavádět.

"Současný zákoník práce dává zaměstnavatelům dostatek možností zbavit se zaměstnance. Nevidíme důvod současný stav nějak měnit," uvedla pro deník Aktuálně.cz Kateřina Koubová z tiskového oddělení Ministerstva průmyslu a obchodu.

"Zkušební doba zůstává stejná pro všechny bez ohledu na věk," sdělila Kateřina Beránková, tisková mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí.

 

Právě se děje

Další zprávy