Nemocní zůstávají bez peněz, nový systém má problémy

Veronika Skálová Veronika Skálová
30. 3. 2009 22:28
Stát má potíže s vyplácením nemocenských dávek
Neschopnost delší než dva týdny? Vyplatí se mít úspory.
Neschopnost delší než dva týdny? Vyplatí se mít úspory. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Déle než dva měsíce nemůže Jaroslav Vysloužil chodit do práce. Jeho zdravotní stav se po operaci kolene zkomplikoval, následovala další operace a další týdny nucené pracovní neschopnosti.

Jako by zdravotní komplikace nestačily, za celé dva měsíce nedostal zaměstnanec strojírenské společnosti Unex ani korunu na takzvané nemocenské.

Od letošního ledna totiž začal fungovat nový systém. Podle něj jsou první tři dny nemoci neplacené, dalších jedenáct dní platí zaměstnavatel nemocnému takzvanou náhradu mzdy.

Od 15. dne pracovní neschopnosti pak zaměstnavatel předá podklady příslušné správě sociálního zabezpečení a ta má 30 dní na vyplacení dávek nemocenského pojištění.

Místo nemocenské plánuje půjčku

„Poslední peníze, které jsem dostal, byly ty od strojíren za první dva týdny. To bylo do konce ledna. Od začátku února bych měl dostávat nemocenskou od sociálky, ale žádné peníze nepřišly. Když jsem minulý pátek volal na sociálku, tak mi paní řekla, že toho mají moc a nestíhají. A že mi nedokáže říci, kdy mi nemocenskou vyplatí," popisuje své potíže jednašedesátiletý Vysloužil.

Jeho jediným příjmem je teď částka, kterou dostává od strojíren, protože trpí nemocí z povolání. Na pokrytí životních nákladů zdaleka nestačí.

„Zvažuji, že si vezmu nějakou půjčku, abych vyšel. Na takový propad příjmů jsem nebyl připravený," dodává Vysloužil s tím, že ve strojírnách rozhodně není jediný, kdo se s tímto problémem potýká.

To potvrzuje i předseda odborové organizace ve strojírnách Unex. „Rozhodně nejde o ojedinělý případ a je to opravdu problém. Řada lidí žije od výplaty k výplatě a když onemocní a nedostanou nemocenskou, nemají ani z čeho zaplatit nájem. Zjišťovali jsme na správě, co se děje a řekli nám, že jsou zahlcení a nestíhají," potvrdil Stanislav Axman.

Potíže mají nejméně ve třech krajích

Že se nejedná o ojedinělý případ dokazují i internetové stránky České správy sociálního zabezpečení. Na nich však instituce popírá, že by docházelo k hromadnému opožďování výplaty nemocenských. A stejně tak reagovala správa na opětovný dotaz na opožďování dávek.

„Dávky nemocenského pojištění ČSSZ klientům plynule vyplácí. K plošnému zpožďování ve výplatách dávek nemocenského pojištění nedochází. Pokud je ze strany klientů namítáno nevyplacení, respektive opožděné vyplacení dávek, po prověření je až na výjimky zjišťováno, že zákonná lhůta nebyla překročena a zpoždění je tak domnělé," vysvětluje mluvčí správy Jana Buraňová.

Jenže odboráři mají jiné informace. „Vím o identických potížích nejen v Olomouckém kraji, ale i Moravskoslezském a Jihomoravském. Správa zřejmě nezvládá přechod na nový systém a nastávají neuvěřitelné výpadky," konstatuje Josef Středula.

Správa: žádosti jsou neúplné

Úplně jednoduché by to nemocní neměli ani tehdy, pokud by systém fungoval. Správa má totiž na zpracování žádosti 30 dní. Tato lhůta se počítá až od zkompletování požadovaných údajů. Pokud tedy je třeba žádost o nemocenskou doplnit, počítá se tato lhůta až od doby, kdy jsou materiály úplné.

I to je podle České správy sociálního zabezpečení důvod, proč se nemocným zdají platby opožděné. "I při dodržení zákonné lhůty peníze z pohledu klientů přicházejí pozdě, neboť dosud byli zvyklí dostávat dávky ve výplatním termínu zaměstnavatele," dodala Buraňová.

Přestože správa přiznává, že přechod na nový systém je administrativně náročný, tvrdí, že hlavní problém je na straně zaměstnavatelů.

„Ukazuje se, že správám sociálního zabezpečení nejsou předávány žádosti o dávky nemocenského pojištění neprodleně a potřebné dokumenty jsou nedostatečně vyplněny. Ve všech případech, kdy jsou zjištěny chyby, musí správa dodatečně došetřovat potřebné údaje a samozřejmě o to se prodlužuje doba pro výplatu dávky. Tím se také zvyšuje množství práce ke zpracování," dodává mluvčí správy.

Ti, kdo však se správou přišli do kontaktu mluví jinak. „Zpoždění delší než 30 dní nastává i v případě, že podklady byly kompletní. Sám jsem slyšel zdůvodnění, že správa sociálního zabezpečení nestíhá a ještě má navíc technické problémy s programem, který začali používat se zavedením nového systému. Ale za to nemocní nemohou," dodává Středula.

 

Právě se děje

Další zprávy