Výplaty mateřské se opožďují, ženy jsou týdny bez peněz

Veronika Skálová Petr Kučera Veronika Skálová, Petr Kučera
31. 3. 2009 11:35
Děje se to zřídka, dušují se napadené úřady
Nervy v kýblu. Ilustrační snímek.
Nervy v kýblu. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Brno - Nový systém výplaty nemocenské, mateřské i takzvaného ošetřovného sice platí už od začátku roku, ale lidé, kteří tyto dávky potřebují, nejsou právě nadšení. Například nemocní v několika moravských krajích si stěžují, že se výplata jejich peněz opožďuje i o několik týdnů.

A matky na mateřské dovolené na tom nejsou o mnoho lépe. "Patřím do kategorie osoba samostatně výdělečně činná a na mateřskou jsem nastoupila 11. února, tedy šest týdnů před porodem. Protože jsem si platila nemocenskou, zajímalo mě, jak to bude s mateřskou," vysvětluje čerstvá maminka Helena Tabakovová.

Ovšem ukázalo se, že úřednice na správě sociálního zabezpečení, pod kterou Tabakovová spadá, neví o mnoho více. "Chtěla jsem vědět dvě věci - jak vysokou mateřskou budu dostávat a v jakém termínu. Neustále mě posílala za dalšími lidmi, ale ti mě obloukem vraceli k ní," popisuje Tabakovová.

V pátek 27. března jí přišla na účet částka vypočítaná za únor. Kdy přijdou peníze za březen, netuší. Jen těžko si tak může sestavit rozpočet, s nímž má jako svobodná matka vycházet. A ze zkušenosti dalších známých maminek ví, že není jediná.

"Na opožděné platby si stěžovaly i ženy, které odcházely na mateřskou z pozice zaměstnankyně. Problém tedy není jen u matek pracujících na živnostenský list," dodává Tabakovová.

Odbornice: Úředníci berou termíny jinak

Česká správa sociálního zabezpečení k opožďování výplat zveřejnila stanovisko na svých internetových stránkách. Popírá v něm, že by nápor žádostí nestíhala.

"Dávky peněžité pomoci v mateřství a nemocenské z dlouhodobé pracovní neschopnosti vyplácí ČSSZ přednostně, protože se v některých případech může jednat o jediný příjem klienta," uvádí v něm ředitelka ČSSZ Božena Michálková.

Zároveň však ČSSZ dodává, že v jednotlivých případech mohlo dojít ke zpoždění výplaty mateřské. To však způsobila neúplnost předložených dokumentů a správa se za ně maminkám omlouvá.

"Za řadu zpoždění úředníci skutečně nemůžou. Měsíční lhůta pro výplatu se totiž počítá až ode dne, kdy dostanou podklady od zaměstnavatele - typicky u výplaty ošetřovného," potvrzuje účetní Jana Králová.

Na druhou stranu, ne vždy je chyba jen na straně toho, kdo má dokumenty dodat. "Bohužel, nejen v tomto případě se ukazuje, že je-li v zákoně napsáno 'Do 30 dnů', tak to úředníci nechápou jako opravdu krajní termín. Mnohdy to chápou prostě jako až za 30 dnů, ne dříve - proč by spěchali," konstatuje Králová.

 

Právě se děje

Další zprávy