Nejvyšší mrakodrap v Česku začínají stavět v Brně

Tomáš Fránek
14. 4. 2011 11:40
Třicetipodlažní budova AZ Tower v Brně bude vyšší než mrakodrap v Praze na Pankráci
Vizualizace budoucí nejvyšší budovy v Brně.
Vizualizace budoucí nejvyšší budovy v Brně. | Foto: AZ Properity

Brno -  Za dvacet pět měsíců se bude nad Brnem tyčit nejvyšší budova v Česku.

Společnost AZ Tower totiž zahajuje příští týden v brněnském Jižním centru stavbu největšího mrakodrapu v Česku - 111 metrů vysoké budovy za osm set milionů korun. Nová budova bude o dva metry vyšší než City Tower v Praze na Pankráci.

Mrakodrap, který bude dominantou nově budovaného Jižního centra, bude sestaven ze dvou bloků.

Luxusní byty na vrcholu

"Celý projekt nabídne svým novým majitelům přes 17 000 m2 maloobchodních, kancelářských a apartmánových ploch. Ve dvou podzemních patrech zaparkuje 265 aut," uvedla společnost PSJ, která je spoluinvestorem celého projektu

Přízemí budovy zabere atrium s recepcí, obchody, kavárna, zasedací sály a archiv. Ve třetím patře bude restaurace. V posledních šesti podlažích počítá návrh s dvanácti apartmány, přičemž ve 28. a 29. patře bude luxusní mezonet s venkovním bazénem.

Ostatní patra budovy jsou určená pro administrativní a komerční prostory. V přilehlé budově, jež bude součástí objektu, je navržen komplex autosalónů včetně autoservisu a zasedací sály.

Celý komplex, který je řešený jako nízkonákladová budova, bude zakončený prosklenou osmipatrovou věží, ve které budou vystaveny osobní automobily.

Bude i další mrakodrap?

Nový mrakodrap, který navrhla brněnská architektonická kancelář Burian a Křivinka, by měl do Brna přivést další zahraniční investory.

"Rádi bychom do Brna přilákali více zahraničních investorů a podpořili tím snahu místních společností o zkvalitnění podmínek investorům a společnostem," uvedl předseda představenstva investorské společnosti AZ Tower Jan Skoupý.

V Brně se už mluví i o stavbě dalšího mrakodrapu.

Architektka Eva Jiřičná navrhla pro brněnské širší centrum mrakodrap vysoký 117 metrů, má stát 3,5 miliardy korun. Dokončen je zatím ale pouze projekt.


 

Právě se děje

Další zprávy