Giganti se bojí, malé stavební firmy mají práce dost

Veronika Skálová Veronika Skálová
16. 2. 2009 12:00
Malí stavebníci o práci nouzi nemají, přesto jsou opatrní

Brno - Špatná nálada i trend v oblasti velkých zakázek, o nichž mluví velké stavební firmy, menší společnosti zatím neznají. Naopak, v dohledné době úbytek práce rozhodně nečekají. A to navzdory tomu, že v únoru nebývá stavební sezóna právě nejrušnější.

"Kde jsme postavili přes léto hrubou stavbu, v zimě se tam zaměstnáme na vnitřních pracích. A jakmile bude lepší počasí, máme už naplánováno práce víc než dost," poznamenal majitel malé stavební firmy ve Frýdku-Místku Jan Poledník.

Podobně mluví jeho kolegové z dalších koutů republiky. "Lidé, kteří si naplánovali stavbu rodinného domku před dvěma lety, teď od plánů necouvnou. Nejsme na tom tedy nijak špatně," uvedl majitel plzeňské stavební firmy Jan Macner.

Pokles není velký, ale nálada je špatná

Giganti mezi stavebníky, které živí velké zakázky, mluví jinak. Už od posledního čtvrtletí loňského roku pozorují opad zájmu ze soukromého sektoru. Ještě před nedávnem přitom nevěděli, který z projektů bytových domů, průmyslových hal a dalších velkých staveb začít dřív.

Celková stavební výroba se loni zvýšila o 0,6 procenta, což je nejnižší nárůst od roku 1999. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

"Ten propad zatím není příliš velký, ale trend je špatný. Zatím všichni jen signalizují menší zájem o investice do stavebnictví. Jak bude situace vypadat v reálu, se teprve uvidí," poznamenal mluvčí společnosti Metrostav František Polák.

"Z pohledu společnosti PSJ se současný objem realizovaných stavebních zakázek nachází zhruba na stejné úrovni jako před rokem. Přesto i my pociťujeme, že obecně klesá poptávka po stavebních pracích a je zahajováno znatelně méně nových projektů, čímž výrazně stoupá konkurence," potvrdil ČTK mluvčí PSJ ředitel pozemních staveb společnosti Jiří Pech. V podobné situaci je také společnost SSŽ, uvedla její mluvčí Iveta Stočková.

Lidé staví a zateplují

Podobné starosti malí stavebníci nemají. "Práce máme spoustu. Jediný dopad krize, který sledujeme, je, že banky našim klientům pomaleji uvolňují peníze, protože je důkladněji prověřují," podotkla Hana Kozlová ze stavební firmy Tomáš Kozel v Jablonném nad Orlicí.

I přesto jsou i menší firmy opatrné. Hlídají, aby nenabraly příliš mnoho lidí a berou hlavně jistou práci. "Stoupá zájem o zateplení střech i fasád domů. Zájem je vždycky ovlivněný zdražením energií - čím víc jde cena nahoru, tím víc se investice do zateplení lidem vyplatí," dodal Macner.

Menší společnosti mají i další společnou taktiku. Jen velmi opatrně se stávají subdodavateli obrovských staveb realizovaných velkými společnostmi. Riziko, že investor z projektu vycouvá a nezaplatí za odvedenou práci, je pro ně často příliš velké.

 

Právě se děje

Další zprávy