Vraťte se domů, dáme vám na cestu, řekla vláda cizincům

Karel Toman
9. 2. 2009 13:10
Budou se chtít cizinci vracet domů?
Vietnamec Le Kim Thanh v trenýrkách ve zprávách televize Nova
Vietnamec Le Kim Thanh v trenýrkách ve zprávách televize Nova | Foto: Repro Aktuálně.cz

Praha - Vláda dnes přijala opatření, které na postup proti rostoucí nezaměstnanosti cizinců předložilo ministerstvo vnitra. Jeho součástí je i program dobrovolného návratu zhruba dvou tisíc cizinců. Pokud cizinec na návrh přistoupí, vláda mu zaplatí letenku domů, dá mu kapesné 500 euro a zároveň šanci se v budoucnu do Česka vrátit. Opatření bude stát zhruba 60 milionů.

"Program zahajujeme okamžitě. Spolupracovat na něm bude policie, Mezinárodní organizace pro uprchlíky a nevládní organizace," řekl na dnešní tiskové konferenci ministr vnitra Ivan Langer. Právě nevládní organizace mají ale k plánu i jisté výhrady.

Podle analýzy ministerstva vnitra, kterou má Aktuálně.cz k dispozici, může do března v Česku ztratit práci až 12 tisíc pracovníků ze zahraničí. Pokud se ale hospodářství rychle nezlepší, vyprší v polovině letošního roku pracovní povolení 68 tisícům cizinců a velké části z nich nebude zřejmě obnoveno.

Problém má celá Evropa

Další tisíce zahraničních pracovníků přitom už o zaměstnání přišly. Skutečné počty ale mohou úřady jen odhadovat. Většina cizinců je totiž zaměstnána u agentur a ztrátu zaměstnání u podniku tak úřady práce neevidují.

Oficiální čísla tak hovořila ke konci roku o čtyřech tisících propuštěných cizinců v celé zemi. Právě tolik jich ale například přišlo o práci jen v samotné mladoboleslavské Škodovce.

V Česku pracuje na tři sta tisíc cizinců.  Jejich propouštění kvůli hospodářskému útlumu je podle ministerstva bezpečnostním rizikem nejen pro Česko, ale pro celou Evropu. K nelegální práci se totiž údajně uchýlí až 80 procent propuštěných, k organizovanému zločinu pak až patnáct procent cizinců bez práce.

To vše může podle ministerstva vést k "zásadnímu zpomalení integrace imigrantů i zvýšení xenofobních projevů v cílových zemích" a Česko jako předsednická země EU se tomuto problému bude muset co nejdříve postavit.

Vedle zmíněného dobrovolného návratu úřad Ivana Langera například přehodnotí přidělování zelených karet podle aktuálních potřeb české ekonomiky. Omezí také přidělování dlouhodobých víz a zpřísní kontroly a postihy firem zaměstnávajících nelegální pracovníky. Do řešení problémů propuštěných cizinců zapojí také zaměstnavatele a pracovní agentury.

Nevládní organizace mají ale k rezortnímu návrhu výhrady. Podle Markéty Kadlecové, koordinátorky programu Migrace při organizaci Člověk v tísni autoři návrhu nespolupracovali s komunitami cizinců, i když například ty vietnamské se samy nabízely.

"O dobrovolné návraty s kapesným nebude mezi Vietnamci zájem," tvrdí Kadlecová. To ostatně v analýze připouští i samo ministerstvo. Pracovníci ze vzdálených zemí, jako je právě Vietnam, se na cestu do Česka velmi zadlužili až 13 tisíci dolary, a to často u agentur napojených na organizovaný zločin. Návrat domů je pro ně proto nebezpečný.

Jednat se musí okamžitě

Podle Kadlecové také potrvá dlouho, než se začnou vládní opatření realizovat. "Situaci je ale potřeba začít řešit okamžitě."

Pavel Čižinský z Poradny pro občanství/Občanská a lidská práva zase upozorňuje, že ministerstvo varuje před nárůstem bezpečnostních rizik, nepodává pro ně ale žádné statisticky podložené důkazy. Nijak se také podle něj nezabývá otázkou možné korupce při získávání víz na ambasádách ve Vietnamu nebo na Ukrajině.

Návrh navíc podle Čižinského také nijak neřeší "nejextrémnější formu agenturního zaměstnávání", totiž uzavírání smluv mezi pracovní agenturou a samotným pracovníkem za účelem jeho dočasného přidělení jen jedinému zaměstnavateli.  

 

Také podle předsedy Česko - vietnamské společnosti Marcela Wintera nese podíl na dnešní situaci stát. "Vláda nešetří příčiny, aby se tento nedobrý stav již nikdy nemohl opakovat. Proč nezveřejní viníky této situace? Jedná se o mnohé personální agentury a mnohaletou špatnou vízovou politiku," uvedl mimo jiné Winter.

Ministr langer si ale za svým projektem stojí. Podle něj se cizinci rozhodli do Česka přijít dobrovolně a věděli za jakých podmínek. Pokud pro ně není práce, je jejich návrat plně podle zákona. "Velmi pečlivě jsme plán zvažovali, jde přece o peníze daňových poplatníků. Podle nás jsou  to ale dobře vynaložené prostředky, protože neřešený problém by přinesl jen zhoršení situace," řekl Langer.

Návrh pochválil i premiér Topolánek. "Je to jednoznačně pozitivní plán. Jeden z mála z poslední doby, který stojí za to udělat," řekl na tiskové konferenci.

 

Právě se děje

Další zprávy