Czech Made? Češi opět dráždí Evropu, tentokrát migrací

Karel Toman
13. 2. 2009 7:46
Pět set korun za měsíc, i taková byla mzda zahraničního dělníka
Máte pánové pocit, že vám bere práci?
Máte pánové pocit, že vám bere práci? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - "Pracoval jsem dvanáct hodin denně. Tou dobou už mi zprostředkovatel platil jen pět set korun na měsíc. Po čtrnácti dnech jsem utekl," popisuje Mongol Gansikh "český sen", na který ho nalákala mongolská pracovní agentura a její česká pobočka.

Jeho příběh je jedním z mnoha v expozici Czech Made? Ta se po Černého Entropě může stát dalším kontroverzním uměleckým projektem, který Češi předvedou Evropské unii. Bez obalu totiž odhaluje polosvět pracovní migrace, který se s prohlubující hospodářskou krizí stává velkým tématem.

Pražské Multikulturní centrum se expozici chystá předvést v Evropském parlamentu.

Otrokářské agentury

  • Vloni v listopadu zatkla v Brně policie pět Mongolů a českého právníka lákající Mongoly za prací v EU. Zabavila jim dva miliony korun a falešné pasy. Hlavní organizátor vlastnil v Česku pracovní agenturu.
  • V květnu zatkli policisté organizovanou skupinou šesti mužů z Čech a jedné ženy z Ukrajiny, jejichž nočními kluby ve Šluknovském výběžku prošlo přes šedesát žen různých národností. Polovinu svého výdělku odevzdávaly svým „zaměstnavatelům".
  • V březnu skončili v Českých Budějovicích v poutech dva Ukrajinci řídící organizovanou skupinu. V ukrajinských novinách nabízeli vyřízení víz a zprostředkování práce. Pak ale vyhrožováním nutili lidi pracovat za neúnosných podmínek. Zisky obviněných se vyšplhaly do desítek milionů korun.
  • „S vlnou propouštění věnujeme organizovanému zločinu v oblasti migrace zvýšenou pozornost," připustil pro Aktuálně.cz mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

 

Společné dílo sedmnácti výtvarníků a odborníků na pracovní migraci představí devět komiksů a reportáží o pracovní migraci v Česku. Do konce února je výstava k vidění v Praze a po zastávkách v Brně a Ostravě zamíří do Štrasburku.

Pořadatelé: Česko cizince vykořisťuje

Samotné Česko jako předsednická země Evropské unie přitom doma za svůj přístup k pracovní migraci nesklízí zrovna chválu.

"České předsednictví narozdíl od toho francouzského migrační politiku a situaci přistěhovalců mezi svými klíčovými prioritami nemá," upozorňuje třeba Markéta Kadlecová, odbornice na migraci z humanitární organizace Člověk v tísni.

Opatření, které nedávno přijala vláda na návrh ministra vnitra Ivana Langera, sice může pomoci v návratu domů dvěma tisícům cizinců, podle Kadlecové ale míří spíš na "domácí publikum". Právě dělníci ze vzdálených zemí jako Mongolsko a Vietnam totiž podle ní nabídky většinou nevyužijí, protože se bojí dopadů svého návratu na rodinu ze strany vymahačů, u kterých se před odjezdem zadlužili.

Výstava Czech Made? v Evropském parlamentu má podle pořadatelů z Multikulturního centra Praha upozornit "na vykořisťování zahraničních pracovníků v české ekonomice."

Je otázka, co to udělá s image českého předsednictví. Černého Entropa našla v bruselské Radě Evropy většinou pochopení. Komiksy v "Czech Made?" ale nejsou zrovna veselé čtení a happyendů je v nich pomálu. Mnohem častěji se v nich objevují rozvrácené sny i rodiny, podvodníci a nezdolné úřady nebo nucená prostituce a násilí.

 

Právě se děje

Další zprávy