Nafta se přehoupla přes 32 korun za litr

sti
3. 12. 2007 15:15
Benzín je stále levnější. Cena drží pod 32 korunami za litr.

Praha - Průměrná cena nafty se opět zvedla. U čerpacích stanic se nyní prodává v průměru za 32,05 koruny za litr, jak uvádí statistika společnosti CCS.

Řidiči u benzinek zaplatí o 23 haléřů více než před týdnem.

Litr benzinu Natural 95 zlevnil ve stejném období průměru na 30,92 koruny, což je cena o pět haléřů nižší. 

"Minulý týden přinesl z pohledu českého motoristy konečně pozitivní zprávy, které by se měly v nejbližší době projevit i na domácích čerpacích stanicích", říká Petr Čermák ze společnosti Colosseum. "Obavy ze zpomalení americké ekonomiky poslaly cenu ropy pod 90 dolarů za barel a přispěly tak i k poklesu cen benzínu a nafty v Rotterdamu," dodává. 

Pohonné hmoty jsou v současnosti nejdražší v Plzeňském kraji, kde se litr benzinu Natural 95 prodává za 31,20 koruny a litr nafty za 32,29 koruny.

Nejlevnější benzin natankují motoristé v Královéhradeckém kraji, kde se za litr platí v průměru 30,61 koruny. Nejlevnější nafta je k načerpání za 31,76 koruny/litr v Olomouckém kraji.

Nafta zdražila nejvíce v Jihočeském a Plzeňském kraji, a to o 40 haléřů na litru.

Podle Petra Čermáka by však opět dojít ke snížební cen. "V tomto či příštím týdnu očekáváme, že by se cena benzínu měla snížit v řádech desetihaléřů na litr. U nafty předpokládáme spíše stagnaci a možná se dočkáme i mírného poklesu", říká.

Cena nafty začala výrazněji růst na začátku září, kdy byla zavedena povinnost přimíchávat do paliva biosložku. Natural zdražoval od konce října.

SOUVISLOSTI:

 

 

Právě se děje

Další zprávy