S biopalivy přijde na trh i zmatek

djl
29. 11. 2007 11:35
Petrolejářské firmy si stěžují. Stát nepřipravil pravidla
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Petrolejářské firmy vidí v tom, že stát nestihl připravit potřebná pravidla, velký problém. Je totiž jisté, že příslušná novela o spotřební dani nebude do konce roku schválena a tak nebudou moci být nastavena ani pravidla účetní.

Novelu poslali v úterý poslanci poslali teprve do druhého čtení. Poté ji ještě musí schválit Senát a prezident.

Zákon o ochraně ovzduší, který prvního ledna nabude platnosti, udává výrobcům povinnost přidávat do benzinu biopaliva o celkovém objemu dvou procent ročně. Nestanovuje tedy přesnou hranici podílu benzinu.

Výrobci se tedy mohou zmatku vyhnout tím, že začnou líh přimíchávat až později. I tak však nemohou s přimícháváním otálet dlouho, protože zákon vymezuje maximální hranici podílu lihu na litru benzínu na pět procent.

Výrobci jsou připraveni, stát a úřady nikoli

Výrobci již mají všechny technologie připraveny a otestovány. Nicméně nedostali žádné podklady pro účtování, daňovou bilanci a vykazování.

Předseda České asociace petrolejářského průmyslu a člen představenstva Unipetrolu Jan Ottis kritizuje to, že poslancům trvalo velmi dlouho jen to, než začali novelu projednávat. "Je to velký problém. Nemáme k dispozici ani doprovodné technické vyhlášky. Nejsou dořešeny právně-finanční záležitosti," uvedl pro Hospodářské noviny Ottis.

Ačkoli vláda navrhovala projednat novelu ve zkráceném znění, poslanci tento návrh vetovali. "Plán přidávat biolíh do benzinu od 1. ledna se nedá stihnout," uvedl šéf Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Jiří Papež (ODS).

Foto: ČT24

Ministerstva obavy výrobců nesdílejí

Ministerstvo financí v dočasné absenci zákona problém nevidí. "Nepředpokládáme, že by pozdější účinnost zákona firmám způsobila problémy," uvedla pro HN mluvčí ministerstva Zuzana Chocholová. Zákon musí po přijetí ještě projít notifikací Evropskou unií.

Obavy přináší situace i výrobcům lihu. Ti totiž zvýšili výrobní kapacity a přestože velkou část výroby vyvážejí, ponechali si část kapacit jako rezervu pro český trh. Hrozí jim tedy, že v lednu bude buďto část kapacit nevyužita, nebo že naopak bude trh přesycen.

V celé EU má roku 2010 dosáhnout podíl biopaliv 5,75 procenta a roku 2020 to má být již deset procent. Unie tím chce dosáhnout omezení závislosti na dovozu ropy.

SOUVISLOSTI:

 

Právě se děje

Další zprávy