Cena ropy se nezadržitelně blíží sto dolarům

rg
7. 11. 2007 11:00
Barel už stojí více než 98 dolarů
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Cena ropy se opět dostala na rekordní výši. Barel už stojí více než 98 dolarů. Způsobila to nová analýza, která předpokládá úbytek sedmi set tisíc barelů z amerických ropných zásob a tím vyvolala obavy z nedostatku paliv na zimu. Informoval o tom server iHNed.

Dnes před osmou ranní byla americká ropa na úrovni 97,91 dolaru, ale ještě před tím se ocitla už na 98,03 dolaru. Ačkoliv je severomořský Brent cenově níž v porovnání s americkou ropou, jeho cena tentokrát poskočila o jednu desetinu dolaru rychleji a nyní se obchoduje za 94,57 dolaru za barel.

Analytik Dariusz Kowalczyk ze společnosti CFC Seymour říká, že dosažení psychologické hranice sta dolarů je nevyhnutelné, protože faktory, které stojí za současným trendem, přetrvávají.

Podle odhadu amerického Úřadu pro energetické informace budou na konci letošního roku zásoby ropy chudší o 20 milionů barelů oproti pětiletému průměru. Kartel OPEC tvrdí, že za cenou ropy nejsou nedostatečné dodávky, nýbrž geopolitické napětí a spekulativní poptávka. Americký ministr energetiky Sam Bodman i tak doufá, že OPEC svou produkci zvýší.

Souvislosti:

 

Právě se děje

Další zprávy