Expert: Biopaliva jsou zločinem proti lidskosti

rg, BBC
27. 10. 2007 13:30
Výroba paliv z rostlin může způsobit hlad
Kukuřice patří na lžíci
Kukuřice patří na lžíci | Foto: Ondřej Besperát

New York - Potravinový expert z Organizace Spojených národů Jean Ziegler odsuzuje zvýšené užívání zemědělské úrody na výrobu biopaliv, které mají nahrazovat klasický benzin. Nazval to zločinem proti lidskosti. Informaci přinesla BBC.

Ziegler podotýká, že obávaná biopaliva s sebou přinesou více hladu než užitku. Nárůst produkce těchto paliv tlačí ceny některých plodin do rekordních výší.

Ve své zprávě si Ziegler stěžuje na choromyslnou snahu přetavit například cukr a kukuřici na součást paliva. Podle něj je zločinem spálit potenciál orné půdy v pohonných hmotách.

Vyžaduje pětiletý zákaz této praktiky. V průběhu této lhůty předpokládá technologický rozvoj, jenž umožní tímto způsobem zpracovávat zemědělský odpad, jako například banánové listy či zbytky po kukuřičných klasech.

Výroba biopaliv vzrůstá společně s myšlenkou šetrnějších alternativ k ropě. Spojené státy navíc chtějí být více nezávislé na dodávkách z politicky nestabilních zemí. A byli to z velké části právě američtí farmáři, kteří přešli z pěstování pšenice a soji na kukuřici, z níž se vyrábí etanol. Způsobili tím růst potravinových cen.

Mezinárodní měnový fond minulý týden oznámil koncernům, že zvyšující se podíl zrní jakožto zdroje pohonných hmot může mít vážný vliv na světovou chudobu.

Sovislosti naleznet zde:

 

Právě se děje

Další zprávy