Na zaplacení budete mít 30 dní, nařídí v celé EU Brusel

Veronika Skálová Veronika Skálová
6. 10. 2010 9:45
EU sjednotí splatnost faktur i penále z prodlení
Platit déle než měsíc po vyúčtování? To by úřadům procházet nemělo.
Platit déle než měsíc po vyúčtování? To by úřadům procházet nemělo. | Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Faktury týden, dva nebo dokonce měsíc po splatnosti?

Podobný přístup k placení účtů nebude Evropská unie státním úřadům členských států tolerovat. V budoucnu by měly právě úřady dodržovat třicetidenní lhůtu. Pokud to neudělají, budou platit penále.

Evropská komise přišla s návrhem normy, která stanoví běžnou dobu splatnosti faktury 30 dní. Pokud jsou obě strany podnikatelé, mohou se mezi sebou domluvit na prodloužení splatnosti až na dvojnásobek, úřady by však podnikatelům měly platit do třiceti dní.

I z tohoto pravidla by však měly existovat výjimky. "Vítám, že i Rada (členských států) souhlasila s naším návrhem na výjimku pro veřejná zdravotnická zařízení, kdy maximální délka platební lhůty bude prodloužená alespoň ze třiceti na šedesát dní," podotkla," řekla ČTK členka výboru Evropského parlamentu pro vnitřní trh Zuzana Roithová.

Norma za platby po lhůtě splatnosti stanovuje i tresty - minimální úrok by měl být osm procent, minimální sankcí za prodlení pak 40 eur, tedy 980 korun.

Pokud normu odhlasuje Evropský parlament a posvětí členské státy, budou je pak jednotlivé země muset začlenit do svého právního systému do dvou let.

 

Právě se děje

Další zprávy