Evropská komise nechce cukr v džusech, lidé jsou tlustí

Veronika Skálová Veronika Skálová
22. 9. 2010 13:44
Komise upravila směrnici tak, aby z většiny džusů zmizel přidaný cukr.
Evropa šlape v počtu obézních lidí Spojeným státům na paty.
Evropa šlape v počtu obézních lidí Spojeným státům na paty. | Foto: Reuters

Brusel - Žádný cukr navíc, jste tlustí, vzkazuje Evropská komise obyvatelům členských zemí Unie. Dnes totiž přijala návrh na úpravu směrnice týkající se přidávání cukru do ovocných džusů.

Přidaný cukr by podle komisařů mohly obsahovat pouze nektary a některé další speciální produkty. Populace podle nich tloustne a opatření přispěje k podpoře vyvážené stravy. Aby směrnice začala platit, musí ji posvětit členské země a europarlament.

Linii obyvatel členské sedmadvacítky řeší Brusel opakovaně. Kromě směrnic, které mají lidi přivést ke zdravějšímu způsobu života, zavádí programy a normy, které mají tloustnutí populace pomoci řešit.

Polovina Evropanů má nadváhu

Jednou z nich je i program, který přináší dětem do škol ovoce nebo zeleninu zdarma, k němuž se připojila i Česká republika.

Přestože za domovinu obézních lidí bývají označované Spojené státy, Evropa za zemí rychlého občerstvení nijak nezaostává - podle statistik trpí asi polovina evropské populace nadváhou, až čtvrtina lidí trpí obezitou. To se již výrazně blíží 33 procentům obézních jedinců, kteří žijí v USA.


 

Právě se děje

Další zprávy