Brusel žaluje Česko. Nelíbí se mu pomazánkové máslo

Tomáš Fránek
30. 9. 2010 12:18
Podle Evropské komise Česko využívá název pro výrobek, který není máslo
Foto: a7b

Brusel - Česko bude čelit žalobě Evropské komise kvůli pomazánkovému máslu.

Komisi se totiž nelíbí, že název používá pro výrobek, který vlastnosti másla nemá.

Podstatou sporu je skutečnost, že podle názvosloví EU se může máslem nazývat jen takový výrobek, v jehož složení dosahuje podíl tuku alespoň 39 procent. Tuzemské pomazánkové máslo obsahuje ale jen 31 až 34 procent tuku.

Název musí být jiný

Podle Evropské komise Česko užíváním názvu pomazánkové máslo vnáší zmatek mezi spotřebitele. "Je riziko narušení hospodářské soutěže a klamání spotřebitelů," uvedla komise.

"Výrobky s obsahem mléčného tuku nižším než 80 procent, a tedy s vyšším obsahem vody než v másle vyrobeném v souladu s právními předpisy EU, soutěží na trhu s tímto výrobkem. Vyšší obsah vody poskytuje výrobci těchto výrobků ekonomické výhody. To vede k nerovné soutěži," uvedla komise.

Evropská komise rozhodla o tom, že název pomazánkové máslo se nesmí používat už v roce 2006. Česko ale chtělo vyjednat výjimku.

Pomazánkové máslo je oblíbeným tuzemským specifickým výrobkem s více než třicetiletou tradicí.

Zdravý výrobek

Nižší podíl tuku a nižší energetická hodnota pomazánkového másla v praxi znamená, že jde o výrobek, který je v souladu se současnými stravovacími trendy. Roční tuzemská produkce tohoto výrobku činí více než 7 000 tun.

Pomazánkové máslo vyrábí pět společností. Mezi nimi choceňská, želetavská a bystřická mlékárna, dále pak společnosti Madeta a Laksyma. Pod změněnými názvy se vyváží do Polska, na Slovensko a nově také do Ruska, kde neplatí evropská legislativa.

 

Právě se děje

Další zprávy