MfD: eBanku koupí Raiffeisenbank

čtk
21. 7. 2006 8:00
Praha - Nejbohatší Čech Petr Kellner se podle dnešní Mladé fronty Dnes rozhodl prodat eBanku, která patří do jeho finanční skupiny PPF.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Podle zdrojů z bankovních kruhů chce eBanku koupit rakouská Raiffeisen International. Informace o uzavřeném obchodě má být oficiálně zveřejněna dnes, píše MfD.

O tom, že je eBanka k dispozici, se vědělo už delší dobu. Skupina PPF už v březnu potvrdila spekulace, že jedná o prodeji eBanky. Prodej zdůvodnila zájmem zahraničních investorů a tím, že už jednu banku (PPF banku) má, a to jí stačí.

Zájem tehdy kromě Rakušanů projevily i italské banky UniCredit, Banca Intesa a Banco Popolare di Verona a britská HSBC. Dříve i ČSOB.

Podle neoficiálních informací prodá Kellnerova firma eBanku za tři miliardy korun, původně se přitom počítalo až se čtyřmi miliardami. Peníze PPF pravděpodobně využije k rozšiřování svých obchodních aktivit v Rusku, v Číně nebo v Kazachstánu, píše MfD.

eBanka je jedenáctá největší banka na českém trhu. Hospodaření banky s 860 zaměstnanci loni po třech ztrátových letech skončilo v zisku 10,5 milionu korun po zdanění. Své podnikání založila před osmi lety ještě jako banka Expandia na tehdy novátorském internetovém a telefonním bankovnictví. Během let se vyprofilovala jako banka pro drobné klienty, malé a střední podnikatele.

Dnes má eBanka zhruba 111 tisíc majitelů účtů a dalších 364 tisíc lidí využívá některé její produkty. Raiffeisenbank by se po uzavření obchodu mohla vyhoupnout na páté místo českého bankovního žebříčku, píše deník.

Zatím není jasné, zda Raiffeisenbank eBanku přejmenuje. Některé zdroje tvrdí, že banku kupuje i s její značkou, dodává Mf Dnes.

 

Právě se děje

Další zprávy