Myslivci přijdou o výsadu střílet jeleny

Petr Havel (spolupracovník Aktuálně.cz)
12. 3. 2008 9:15
Sněmovna dává šanci i chovatelům na farmách
Jeleni jsou přemnožení a ničí české lesy. Českomoravská myslivecká jednota ovšem tvrdí, že jeleni žijí jen na čtvrtině českého území, ideální by bylo na sto procentech
Jeleni jsou přemnožení a ničí české lesy. Českomoravská myslivecká jednota ovšem tvrdí, že jeleni žijí jen na čtvrtině českého území, ideální by bylo na sto procentech | Foto: ČMMJ

Praha - Chovatelům jelenovitých svítá historicky poprvé naděje, že mohou chovaná zvířata usmrcovat obdobně, jako se tomu děje při klasických honech.

Počítá s tím jeden z pozměňovacích návrhů k novele veterinárního zákona, který dnes prošel ve druhém čtení sněmovnou.

Současná podoba zákona totiž kvůli lobby mysliveckých sdružení v praxi umožňovala střílet jeleny jen myslivcům. Usmrcovat tuto zvěř na farmách v rámci podmínek takzvaného farmového chovu jelenovitých bylo možné podle bývalého místopředsedy zemědělského výboru parlamentu Jaroslava Pešána "jen ve zvláště odůvodněných případech".

Veterináři plesají

I tato formulace byla přitom podle Pešána kompromisem. "Myslivecká lobby měla tendenci zakázat úplně všechno, nad čím by neměla kontrolu," podotýká Pešán.

V praxi tak bylo možné jeleny zastřelit při honu, ale ne při chovu. To znemožňovalo rozvoj farem specializujících se na produkci jelenovitých.

Veterináři přitom odstranění diskriminace chovů vítají. "Z hlediska pohody zvířat je samozřejmě možné jedině přivítat každé omezení utrpení či stresu. To, že zřejmě bude umožněno usmrtit chované jeleny či daňky přímo na farmách na základě zákonného ustanovení a nikoli jen na základě výjimky, lze považovat za krok kupředu, obdobně tomu tak je i v ostatních zemích EU," konstatuje mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

"Samozřejmě, že po zastřelení zvířete musí následovat veterinární prohlídka před uvolněním do tržní sítě. Ta ale musí být již v současné době," připomíná Duben.

Bude třeba povolení

Novela podle člena zemědělského výboru parlamentu Pavla Bohatce nicméně považuje usmrcení jelenovitých na farmách na rozdíl od lovu za porážku zvířete.

"Je to ale průlom, neboť za podmínek stanovených zákonem mohou být zvířata z farmových chovů usmrcena bez specifických důvodů," zdůrazňuje Bohatec.

Mezi zmiňované podmínky patří mimo jiné povinnost osoby, která bude jelenovité usmrcovat střelnou zbraní, vlastnit lovecký průkaz, musí mít zbrojní licenci a usmrcená zvěř musí být při jakémkoli pohybu mimo farmu označena. Povolení  k usmrcování zvířat budou na základě žádostí na dobu tří let vydávat místně příslušné Krajské veterinární správy.

 

Právě se děje

Další zprávy