Tři země spolknou polovinu zemědělských dotací EU

dkl, EUobserver
25. 9. 2007 12:00
Západní Evropa čerpá nejvíc

Brusel - Francie, Španělsko a Německo získávaly loni z unijní pokladny největší díl. Francouzští farmáři jsou nejpilnějšími příjemci dotací, zatímco Španělsko a Itálie si užívají peněz na investice do infrastruktury.

Dle zprávy o rozdělení balíku 106 miliard eur v roce 2006 si nejlépe vedly západoevropské státy.

Francie, Španělsko a Německo si dohromady rozdělily 47 procent přímých zemědělských dotací.

Španělsko zároveň vévodí žebříčku příjemců peněz ze strukturálních fondů, které mají pomáhat financovat velké investice. Získalo téměř osmnáct procent těchto peněz, za ním se umístila Itálie a Německo.

Nové státy dvojnásobí

Podíl nových deseti států se ve srovnání s rokem 2004 zdvojnásobil. Celkově si odnesly 11,5 miliardy eur, tedy asi 12 procent celkových výdajů EU.

Jelikož jde o méně rozvinuté státy ve srovnání se západem, tyto peníze hrály mnohem významnější roli při tvorbě hrubého národního produktu.

Stejně jako mezi "starými" státy, i mezi nováčky byly největšími příjemci země s největší populací. Polsko získalo 5,3 miliardy eur, Maďarsko 1,8 miliardy a Česko dostalo 1,3 miliardy eur.

Ovšem komisařka pro rozpočet Dalia Grybauskaite varovala, že noví členové riskují, že se k nim peníze v dalších letech nedostanou. Nejsou prý dostatečně připraveni na čerpání příspěvků.

Uvedla, že vlády by měly začít dřít na tom, aby zlepšily administraci čerpání peněz z EU.

"Práce vlády nemůže fungovat pod heslem 'od voleb do voleb', pokud chtějí peníze od unie. Ty jsou plánovaný na mnohem delší období," uvedla komisařka s tím, že zpoždění je často způsobeno kádrovými přesuny na ministerstvech.

Sídlo Evropské komise
Sídlo Evropské komise | Foto: Reuters

"Žádné výmluvy zde nepomohou a nebudou udělovány žádné výjimky," dodala.

Česko na chvostu

Mezi lety 2004 a 2006 si nejlépe vedla Malta, která vyčerpala 69 procent přidělených peněz, Slovinsko získalo 68 procent a Maďarsko 66 procent.

Naopak nejhůře na tom byly Česká republika s 46 procenty, Lotyško o procento méně a Kypr dokonce jen 41 procent peněz.

Státy ale mají ještě rok a půl, aby dočerpaly co možná nejvíc peněz.

 

Právě se děje

Další zprávy