Brusel chce ubrat peníze velkým farmám

djl
20. 11. 2007 12:30
Reforma zemědělství získává první obrysy
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Evropská komise se dohodla na "ozdravném zásahu" ve Společné evropské zemědělské politice. Revize jejího fungování byla dnes schválena Evropskou komisí. Ta o tom informovala v obsáhlé tiskové zprávě.

Cílem zásahu je zlepšení a zprůhlednění toku zemědělských dotací, které tvoří velkou část celkového rozpočtu Evropské unie. Jedním z hlavních bodů "ozdravného zásahu" má být to, že bude brán větší ohled na rozdělování dotací podle velikosti farem.

Dnes platný systém totiž zvýhodňuje velká družstva složená z většího počtu zemědělců a naopak znevýhodňuje menší soukromé farmy mající třeba jen několik zaměstnanců.

Podpora i pro malé farmy

Zatímco velké farmy by díky novému systému přerozdělování mohly přijít až o polovinu dotací, zásah pro středně velké firmy by již tak velký být neměl. Těm by se měly dotace snížit zhruba o deset procent.

"Znamená to, že pokud jsme schválili Ozdravný zásah, že pacient musí být nemocen? Samozřejmě ne, ale i zdraví lidé přeci navštěvují lékaře kvůli nutným preventivním prohlídkám," řekla komisařka pro zemědělství a krajinu Mariann Fischer Boelová o "ozdravném zásahu", který podle ní není důkazem kritického stavu zemědělské politiky.

"Stejně tak je přirozené, že se pravidla musí změnit, protože je nutné brát v potaz, že EU má již 27 členů. Doufám, že reforma nakonec prospěje jak zemědělcům, tak i producentům a spotřebitelům," dodává komisařka.

Nižší dotace? Čeští zemědělci se bouří

Prezident České agrární komory pro deník Aktuálně.cz uvedl, že takováto změna by pro české zemědělce byla zcela nepřijatelná. "Tato věc je pro nás samozřejmě zásadní. Pozítří spolu s kolegy z agrární komory odlétám přímo do Bruselu, abychom byli jednáním co nejblíže," řekl Jan Veleba.

"Zatím bereme závěry jednání komise jen jako nástřely pro budoucí možná řešení. Kdyby však měly být realizovány, nezbylo by našim zemědělcům asi nic jiného, než se sebrat a odjet do Bruselu. Návrh se jistě nemůže líbit ani Němcům, Slovákům a samozřejmě Polákům," dodal k prohlášení prezident agrárníků.

Cíl jako za socialismu: eliminovat nadprodukci

Členy evropské sedmadvacítky trápí již několik let obrovská nadprodukce některých plodin, jejich velké množství nesmí být kvůli výrobním kvótám dodáváno na trh.

Z části se řešením tohoto problému zabývaly již reformy z roku 2003, které EK proklamuje jako spouštěcí podnět pro celkovou reformu.

Díky kvótám a nespravedlivé dotační politice se do největší krize v historii dostalo kupříkladu české cukrovarnictví. Jestliže před vstupem do EU jsme byli pokládáni za cukrovarnickou velmoc, dnes jsem ve výrobě cukru na evropském chvostu.

Foto: Ludvík Hradilek
Farmáři demostrovali za svá prasata. Přinesli ovar

Podobné problémy se vyskytují též ve zpracování mléka, kterého je velká nadprodukce. I přesto však ceny mléka stoupají kvůli poptávce Číny.

Dotace? Zavrhované i obhajované

Jako součást tiskové zprávy komise přidala i jakési "řečnické otázky". Nalezení odpovědí na ně, tedy konkrétních systémových změn, je pro provedení reformy klíčové.

Řešit se má dlouhodobá koncepce zemědělské politiky a možné plány jejího vývoje. Souvisí to i s tím, že dotace a jejich způsob vyplácení jsou stále častěji kritizovány jak ze strany velkých nevládních organizací, tak i z pozic některých politických činitelů.

Foto: Jiří Mevald
Evropě hrozí, že nebude mít na talíři kuřecí

Dalším důležitým tématem pro diskuze má být udržitelný rozvoj a zmenšení ekologických následků zemědělské činnosti. Environmentální koncepce evropského zemědělství by měla počítat i s následky globálního oteplování, především pak hospodaření s vodními zdroji.

 

Právě se děje

Další zprávy